Eveniment

De unde vine deficitul agroalimentar: 35% din importurile de produse lactate din România provin din Ungaria şi Polonia

De unde vine deficitul agroalimentar: 35% din importurile...

Autor: Roana Rotaru

17.03.2016, 17:29 1036

Polonia şi Ungaria, două ţări  vecine ale României, sunt responsabile pentru peste o treime din valoarea totalată a importurilor de produse lactate care intră în piaţa locală.

În 2015 România a importat produse lactate în valoare de peste 275 de milioane de euro din ţările membre ale UE, din care peste 50 milioane de euro reprezintă importuri din Ungaria, iar 50 milioane de euro din Polonia.

Din punct de vedere cantitativ balanţa importurilor înclină semnificativ spre Ungaria, al cărei aport de produse lactate este de 46% din totalul importurilor din acest sector, conform datelor Eurostat în perioada ianuarie - decembrie 2015.

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a anuţat recent că România este lovită de importurile de lapte, în special din Ungaria şi Polonia, dar şi de carne de porc, şi că doreşte să protejeze piaţa prin stoparea supraproducţiei în unele din statele Uniunea Europeană. 

Irimescu a mai spus că România a cerut noi ajutoare financiare de la UE şi mărirea sprijinului de minimis de la 15.000 de euro la 30.000 de euro pe fermier, ca măsuri anti-criză în sectorul laptelui şi al cărnii de porc. „Având în vedere că ţara noastră este o «victimă colaterală» a embargoului impus de Rusia şi a ceea ce se întâmplă pe plan internaţional - reducerea cererii din China - au fost menţionate, inclusiv din partea României, o serie de măsuri comune pentru cele două sectoare, cum ar fi noi ajutoare specifice de criză şi creşterea sprijinului de minimis de la 15.000 euro la 30.000 euro/fermier/3 ani; au mai fost măsuri care vizează stocarea privată şi intervenţia la stocare, în ce priveşte creşterea preţurilor de intervenţie la lapte praf degresat şi la unt - în acest caz comisarul a acceptat propunerea de dublare a cantităţilor. Apreciez că măsurile acestea ar fi binevenite pentru a reduce presiunea pe piaţa românească", a declarat Irimescu.

Peste 17% din importurile României la carne de porc sunt din Ungaria.

România a importat în 2015 carne de porc în valoare de 295 de milioane de euro din ţările membre ale UE , din care aproximativ 17% din valoare reprezintă importuri din Ungaria, iar 5% din Polonia. Mai exact, România a importat carne de porc  în valoare de peste 52  milioane de euro de la vecinii din vest,  iar din Polonia de peste 16 milioane de euro.  Din punct de  vedere catitativ ponderea este asemă­natoare cu cea valorică. 

Importurile de produse lactate din Ungaria şi Polonia au cumulat peste o treime din importuri din acest sector.

În ceea ce priveşte produsele lactate, importurile din Ungaria şi Polonia reprezintă cumulat peste 35% din importurile totate (peste 18% fiecare), iar din punct de vedere cantitativ importurile Ungariei reprezintă 46% din totalul importurilor din UE  din acest sector.

Crescătorii de vaci şi de porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare totală de peste 11 milioane de euro în scopul compensării unei părţi a pierderilor înregistrate din cauza embargoului impus de Rusia, încetinirii economice a Chinei şi a eliminării cotelor de lapte în UE conform unei decizii a executivului adoptată mircuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO