• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Eveniment

Decizie istorică la Summitul G7: SUA a convins cele mai puternice ţări din lume să interzică importul de aur rusesc, în încercarea disperată de a-i goli cufărul de război lui Putin

Decizie istorică la Summitul G7: SUA a convins cele mai puternice ţări din lume să interzică importul de aur rusesc, în încercarea disperată de a-i goli cufărul de război lui Putin

Autor: Ştefan Stan

26.06.2022, 00:48 1134

Preşedintele american Joe Biden şi omologii săi din G7 vor conveni asupra unei interdicţii de import de aur nou din Rusia, în contextul în care vor extinde sancţiunile împotriva Moscovei pentru războiul său împotriva Ucrainei, a declarat sâmbătă pentru Reuters o sursă familiarizată cu acest subiect, scrie Bloomberg. 

Statele Unite au mobilizat lumea pentru a impune Rusiei costuri economice rapide şi semnificative pentru a-i refuza preşedintelui Vladimir Putin veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina.

Potrivit sursei, Departamentul de Trezorerie al SUA va emite marţi o hotărâre de interzicere a importului de aur nou în SUA, într-o măsură menită să izoleze şi mai mult Rusia de economia mondială prin împiedicarea participării sale pe piaţa aurului.

Departamentul Trezoreriei SUA a refuzat să comenteze.

Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu au vizat direct transporturile comerciale de aur, dar multe bănci, transportatori şi rafinării au încetat să mai tranzacţioneze cu metalul rusesc după începerea conflictului din Ucraina.

Aurul este un activ crucial pentru banca centrală rusă, care s-a confruntat cu restricţii de acces la unele dintre activele sale deţinute în străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.

Acţiunile minerilor ruşi de aur tranzacţionate în străinătate s-au prăbuşit în acest an, pe fondul dificultăţilor, inclusiv în ceea ce priveşte vânzarea de aur şi rambursarea împrumuturilor către băncile sancţionate.

Rusia produce în jur de 10% din aurul extras la nivel mondial în fiecare an. Deţinerile sale de aur s-au triplat de când a anexat Crimeea în 2014.

Interzicerea importului de aur rusesc ar fi cea mai recentă dintre mai multe plutoane de sancţiuni care vizează Moscova de la invazia sa din 24 februarie în Ucraina, care a făcut mii de morţi sau răniţi.

De când a început ceea ce numeşte o operaţiune specială de demilitarizare a Ucrainei, Rusia a bombardat oraşe până la dărâmături şi au fost găsite cadavre de civili în oraşele în care forţele sale s-au retras. Aceasta neagă că a vizat civili şi spune, fără dovezi, că semnele de atrocităţi au fost înscenate.

 
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026