Eveniment

Declaraţie-şoc a lui Cătălin Chelu în ultimul interviu acordat Ziarului Financiar: SIF-urile sunt ale trecutului, nu mai oferă siguranţă

Autor: Andrei Chirileasa

19.11.2010, 20:12 261

Chelu a cumpărat la finele săptămânii trecute, prin intermediulfirmei Portavon SRL Galaţi, un pachet de 29,6% din acţiunileproducătorului de echi pamente electrocasnice Electroargeş Curteade Argeş (ELGS), pentru 11 mil.lei (2,57 mil. euro). El deţine 95%din acţiunile Portavon, firmă care a cum părat recent şi 26% dinacţiunile Lactate Natura Târgovişte (INBO) de la SIF Oltenia, cu9,3 mil. lei (2,18 mil. euro).

Alte firme care au fost raportate în ultimul an ca făcând partedin grupul lui Chelu au cumpărat 6% din ELGS (Mattera Com) şi 23%din INBO (Debrocons şi Revan Com). Investiţiile totale din ultimalună se ridică astfel la peste 6 mil. euro.

Chelu şi-a finanţat achiziţiile prin vânzarea de acţiuni laSIF-uri, unde deţine pachete semnificative de acţiuni.

"Am început să mai vând din SIF-uri, deoarece cred că edezamăgitor ce se întâmplă cu aceste societăţi. SIF-urile aupierdut aproape toate deţinerile majoritare, unde controlaumanagementul, iar situaţia actuală este nefavorabilă pentruparticipaţiile financiare strategice pe care le deţin la bănci.SIF-urile sunt ale trecutului, nu mai oferă aceeaşi siguranţă caaltă dată, de aceea prefer să intru în societăţi unde managementulşi munca mea primează", a declarat pentru ZF Cătălin Chelu.

SIF-urile i-au adus banii, faima, dar şi numeroasescandaluri

Chelu şi-a construit averea dar şi faima de investitor pe Bursăinvestind în acţiunile SIF-urilor încă de la listarea acestora în1999, când se tranzacţionau la preţuri de 300-400 de lei vechi(0,03- 0,04 lei), intuind potenţialul uriaş care se afla înportofoliile acestora. În ultimii zece ani, preţul titlurilor SIF acrescut de 10 până la 40 de ori, iar portofoliul lui Chelu a ajunsla câteva zeci de milioane de euro. SIF-urile l-au implicat peChelu şi în numeroase scandaluri, cele mai cunoscute fiind legatede depăşirea pragului de deţinere legal de 1%. În ultimii doi ani,au apărut numeroase raportări care arată că omul de afacericontrolează direct şi indirect, prin intermediul a zeci de firme,pachete de acţiuni la SIF-uri care depăşesc cu mult pragul de 1%impus de lege. În urma acestor raportări, care au venit chiar de laconducerile SIF, Chelu a fost obligat de CNVM să vândă dinacţiunile deţinute la SIF-uri pentru a se încadra în prevederilelegale.

El a negat de fiecare dată legătura cu firmele publicate deSIF-uri, la care nu figurează ca acţionar direct, însă conducerileSIF au găsit argumente în favoarea concertării, inclusiv faptul cămajoritatea firmelor respective pot fi contactate la acelaşi numărde telefon la care răspund şi firmele cunoscute ale lui Chelu.

Raportările privind deţinerile lui Chelu au apărut după ceacesta a intrat în conflict cu conducerile SIF-urilor. În 2008, pecând era preşedinte la SIF Moldova (SIF2), el a încercat să-lînlăture pe Dinel Staicu de la conducerea SIF Oltenia (SIF5), însătentativa a fost blocată de conducerea SIF, care i-a suspendatpentru prima dată voturile concertate.

În urma scandalului, Chelu a fost sancţionat de CNVM şi şi-apierdut locul în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova.

Şi-a construit imperiul tot în relaţie cuSIF-urile

În ciuda neînţelegerilor cu conducerile SIF, Chelu a cumpărat dela acestea mai multe companii în ultimii ani, iar SIF-urile sunt încontinuare acţionari în companii controlate de Chelu.

Doar de la SIF Oltenia, Chelu a cumpărat în ultimii trei anipachetele de control ale producătorului de componente auto AlturSlatina (ALT) şi ale producătorilor de lactate Lacta Giurgiu (INEM)şi Lactate Natura Târgovişte (INBO). De asemenea, Chelu esteasociat cu SIF Moldova la Spit Bucovina (SPTU), UPSS Botoşani(UPSS) şi Galgros Galaţi (GALV) şi cu SIF Muntenia (SIF4) laVulturul Comarnic (VULT).

În prezent, Chelu are cel mai extins portofoliu de companii peBursă, deţinând pachete semnificative de acţiuni (de peste 30%) la15 companii cu o capitalizare cumulată de peste 160 mil. lei.

Ce planuri are la Electroargeş

Electroargeş, cea mai recentă achiziţie a omului de afaceri,este una dintre companiile care au raportat afaceri şi profituri încreştere în acest an, în ciuda crizei economice.

"Am cumpărat Electroargeş pentru că are o activitate foartesănătoasă la export.Automat vom face investiţii şi vom încerca săatragem fonduri europene, ca şi la celelalte companii unde suntacţionar", a declarat Cătălin Chelu.

Un alt acţionar semnificativ al Electroargeş este Dumitru Tudor,un alt investitor cunoscut de pe Bursă. Acţiunile Electroargeş vorfi tranzacţionate începând de miercuri la categoria a II-a aBVB.

Chelu şi-a extins investiţiile în ultimii ani în sectorulalimentar, prin achiziţiile de la Lacta Giurgiu, Lactate NaturaTârgovişte, dar şi Vinia Iaşi, un producător de vinuri nelistat laBursă.

"Domeniul alimentar e un sector fără câştiguri extraordinare,dar are o evoluţ ie stabilă", şi-a motivat el opţiunile.

"Am început să mai vând din SIF-uri, deoarece cred că edezamăgitor ce se întâmplă cu aceste societăţi. SIF-urile aupierdut aproape toate deţinerile majoritare, unde controlaumanagementul, iar situaţia actuală este nefavorabilă pentruparticipaţiile financiare strategice pe care le deţin la bănci", adeclarat Cătălin Chelu investitor pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO