Eveniment

Declaraţii fără precedent ale cancelarului austriac, Sebastian Kurz, la Bucureşti: „Nu spun firmelor austriece ce să facă. Ar putea să-şi facă bagajele”. Companiile austriece controlează industria petrolieră, sectorul bancar, de construcţii şi de asigurări din România

Declaraţii fără precedent ale cancelarului austriac,...

Autor: Maria Stan

21.12.2018, 14:48 3253

Companiile austriece sunt printre cei mai mari investitori în Rmânia, deţinând BCR, prin Erste, cea mai mare bancă din România, cele mai mari firme de asigurări, cea mai mare firmă din construcţii, Strabag şi cel mai mare jucător din industria petrolieră, Petrom.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă firmele austriece ar putea pleca din România din cauza măsurilor fiscale anunţate, că nu Guvernul le spune companiilor ce să facă, precizând însă că acestea "ar putea să îşi facă bagajele să plece". 

"Ca să fiu cinstit, eu nu îmi fac griji pentru firmele austriece, deoarece ştiu ce firme sunt aici. Sunt unele mari, cum ar fi OMV, Estern Bank. Ar putea să îşi facă bagajele să plece, dar nu îmi fac griji pentru ele. Îmi fac griji pentru mediul economic din România. Anumite modalităţi de stabilire a preţurilor afectează preţurile la consumator. Ar trebui să fie util ca cei care se gândesc să se gândească nu doar la măsuri care sună bine, iar la finalul zilei oamenii să nu-şi mai permită lucruri pentru că au crescut preţuri. România a avut creştere economică 4%. Dificultăţi pentru oamenii mici pot să apară", a declarat cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, vineri, la Palatul Cotroceni.

Întrebat din nou dacă e posibil ca firmele austriece să părăsească România în urma măsurilor fiscale anunţate de Guvern, Kurz a replicat: "Nu sunt firme cărora guvernul austriac să le spună ce să facă. Sunt firme libere care decid pe piaţa mare. Ne gândim la Africa, Asia, Europa".

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat din nou pachetul de măsuri fiscale anunţat de ministrul Eugen Teodorovici.

"Astfel de măsuri au un impact negativ în economie. Nu a existat pregătire trasparentă. Nu a existat un dialog cu mediul de afaceri. Atractivitatea este în creştere sau în scade în funcţie de siguranţa mediului economic (…) Este important pentru economia românească să fim atractivi (…) Ori, dacă la nivel de guvern apar de pe azi de mâine măsuri cu un impact profund în economie mulţi investitori vor sta să se gândeacă dacă să continue să investească aici. Este păcat (…) pentru că România este o locaţie economică cu potenţial mare. Dacă punem asta în pericol suntem pe calea greşită. (…) Apelul meu a fost să se vină cu un pachet de măsuri care sunt explicabile şi care au un fundament solid", a declarat Klaus Iohannis.

Cabinetul Dăncilă se va reuni, vineri, în şedinţă la Palatul Victoria, de la ora 18.30. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca în această şedinţă o să fie adoptată ordonanţa de urgenţă care prevede mările fiscale, printre care se numără şi „taxa pe lăcomie”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO