Eveniment

Declinul unei piete: in imobiliare, fara nervi tari, acum o iei razna

Declinul unei piete: in imobiliare, fara nervi tari, acum o iei razna
12.01.2009, 19:03 214

"Am colegi care sunt disperati. Au credite pentru doua case, leasing la masina si familii care se bazau pe castigurile lor. Acum se bucura daca ajung la 500 de euro pe luna, dupa ce in urma cu cateva luni castigau mii de euro. Daca nu ai nervii tari, o iei razna acum", spune Radu D., 32 de ani, care lucreaza de mai bine de 10 ani in imobiliare, in domeniul vanzarii de terenuri.
Tranzactiile inghetate pe segmentul rezidential in ultima parte a anului trecut au dus la disponibilizari, scaderi salariale si o stare de tensiune in randul angajatilor din agentiile imobiliare si de consultanta in real estate.
"Multi dintre brokerii imobiliari nu stiau sa negocieze, nu stiau sa vanda. Piata i-a impins de la spate, iar ei doar incheiau contracte, fara sa trebuiasca sa convinga pe cineva si fara sa isi faca griji din cauza concurentei, deoarece clientii erau cei care veneau spre ei. Pentru cei mai multi, cel mai important era sa aiba la dispozitie o camera de protocol, in care se semnau contractele", spune Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners, care are la nivel regional clienti dintre "greii" pietei imobiliare, ca Immoeast, TriGranit, Jones Lang LaSalle, GTC sau Colliers International.
Boom-ul din real estate a alimentat nevoia de oameni, iar piata fortei de munca nu a fost pregatita nici calitativ si cantitativ sa sustina avansurile din ultimii ani. "Este o meserie care se invata din mers", puncteaza brokerul. In lipsa unei specializari in cadrul unei institutii de invatamant superior, jobul de agent sau consultant imobiliar a atras in ultimii ani absolventi cu background foarte diferit, de la Politehnica, ASE si pana la Filologie. "Ca urmare a expansiunii, s-au apucat de imobiliare si administratorii de bloc", spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), care precizeaza ca nu exista o statistica exacta cu privire la numarul de agenti imobiliari de pe piata.
Potrivit ultimelor date de la Institutul National de Statistica, aproape 240.000 de angajati lucrau in tranzactii si servicii imobiliare la nivelul lui 2006.
"Toata lumea este ingrijorata. Este mai degraba un blocaj psihologic al cumparatorului referitor la pret. Criza provoaca restructurari, insa oamenii buni sunt cei care raman. Situatia nu este roz, insa profesionistii vor avea mereu de lucru", apreciaza Cleciu. Spre exemplu, dezvoltatorul imobiliar European Future Group (EFG), implicat in realizarea a 14 proiecte pe piata locala, a ajuns in ultima perioada de la 81 la aproximativ 55-60 de angajati, dintre care 38 in Bucuresti, si a inchis birourile din Turcia si Moldova.
Un alt jucator din real estate, firma de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania a demarat un proces de restructurare a costurilor, atat salariale si de publicitate, cat si de extindere.
Dincolo de problemele pe care le ridica disponibilizarile, o alta consecinta a inghetarii proiectelor din imobiliare tine de impactul psihologic asupra angajatilor. "In Romania, am fost obisnuiti sa castigam bine, foarte usor. Am intalnit brokeri care la 25 de ani castigau 5.000 de euro pe luna. In Belgia, spre exemplu, un salariu de 3.000 de euro este considerat un salariu foarte bun. In Romania, pe banii astia abia daca reuseai sa ridici managerii din pat in urma cu cateva luni", spune Rasmussen.
Angajatii din real estate au ajuns anul trecut la castiguri de pana la 10.000 de euro pe luna, ca urmare a febrei tranzactiilor imobiliare. Atat specialistii in recrutare, cat si unii dintre cei care lucreaza in real estate apreciaza ca multe din salariile din domeniu erau exagerate nu doar comparativ cu alte piete, ci si raportat la abilitatile si experienta oamenilor.
"Erau atat de multe oferte si atat de multi clienti, incat nu aveai cum sa nu vinzi. Trebuia sa fii de-a dreptul prost ca sa nu vinzi si sa nu faci cateva mii de euro pe luna. Multe tranzactii se faceau din birou, fara ca brokerul sa mearga la vizionare impreuna cu clientul. Prima intalnire cu clientul era la notar, atunci cand se semnau hartiile", mai spune Radu D.
Salariile pe care le primesc angajatii din real estate sunt cu 25 - 30% mai mici decat in urma cu cateva luni, insa oamenii buni pot sa ceara in continuare salarii peste medie. "Companiile realizeaza ca salariul pe care i-l dai unui CEO bun este nimic fata de cat poti pierde in astfel de perioade din cauza unui management slab", explica Rasmussen, care spune ca una dintre provocarile pentru angajatii din real estate care raman fara job este sa isi ajusteze asteptarile salariale la nivelul pietei.
"Timp de un an si jumatate de acum inainte se va face o selectie la sange a celor care lucreaza in real estate. Erau multi studenti care lucrau part-time si castigau intre 1.000 si 2.000 de euro. Acestia vor fi primii care vor disparea de pe piata muncii", spune brokerul, care apreciaza ca real estate-ul va pierde aproximativ 20% dintre angajati in acest an.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO