Eveniment

Deficitul bugetar a ajuns la 4,2 mld. lei după trei luni, cu 300 mil. lei sub ţinta convenită cu FMI

Deficitul bugetar a ajuns la 4,2 mld. lei după trei luni, cu 300 mil. lei sub ţinta convenită cu FMI

Autor: Departamentul Economic

25.04.2013, 21:56 531

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după două luni cu un deficit de 2,44 miliarde de lei ( 0,39% din PIB).

Veniturile bugetare au totalizat 47,04 miliarde de lei (7,5% din PIB) la finele lunii martie şi au fost cu 3% mai nari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe categorii de venituri, încasările din TVA au fost mai mari cu 9,5%, iar cele din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale cu 11,5% şi, respectiv 3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor bugetarilor şi a majorării salariului minim de la 1 februarie.

Accizele au crescut (+9,3%) ca urmare a majorării accizei la motorină şi a implementării unor reforme administrative de îmbunătăţire a colectării.

Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, ca urmare a modificării termenelor de regularizare a plăţilor din anul anterior şi a introducerii noilor provizioane prudenţiale la bănci potrivit normelor contabile internaţionale.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate, care au urcat cu 4,7 %.

Veniturile nefiscale au avansat cu 0,5% la nivelul bugetului general consolidat, creşterea înregistrându-se la bugetul de stat cu 12,7% şi la bugetele locale cu 0,4,%, în timp ce la instituţiile autofinanţate s-au redus cu 1,5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 51,23 miliarde lei (8,2% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,9%, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au avansat cu 11,3%, odată cu accelerarea procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate.

S-au înregistrat de asemenea creşteri faţă de anul 2012, în principal, la dobânzi, cu 14%, şi la subvenţii, cu 13,9%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6 miliarde lei (0,96% din PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO