Eveniment

Deficitul bugetar s-a oprit anul trecut la 4,35% din PIB, cu puţin sub ţinta convenită cu FMI - surse

 Deficitul bugetar s-a oprit anul trecut la 4,35% din PIB, cu puţin sub ţinta convenită cu FMI - surse

Autor: Dinca Thomas

17.01.2012, 14:48 843

Deficitul bugetului general consolidat s-a ridicat anul trecut la 4,35% din Produsul Intern Brut, uşor sub ţinta de 4,4% din PIB convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.

"Datele pentru întregul an relevă că deficitul bugetar a fost de 4,35% din PIB, cu puţin sub ţinta stabilită", au arătat sursele.

Guvernul a anunţat, la începutul acestui an, că România a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB.

La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentând 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în octombrie.

În condiţiile în care ţinta de deficit bugetar pentru anul trecut a fost de 4,4% din PIB în bază cash, acest lucru presupune că statul a avut în ultima lună un spaţiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile încasate de 1,4% din PIB, adică echivalentul a peste 7,7 miliarde lei.

Surse oficiale au declarat, la sfârşitul anului trecut, pentru MEDIAFAX că autorităţile publice locale, în special primarii PDL, au primit informaţii că deficitul bugetar se situează la sfârşitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB şi au exercitat presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an.

Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, declara în acea perioadă că datele estimative indică pentru 2011 o rată de creştere economică de 1,7% şi un deficit bugetar de 4,1% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO