Eveniment

Deficitul bugetar a sărit în aer, dar analiştii economici spun că cel mai grav lucru este că noul deficit bugetar, de 4,3%, este mai mare decât creşterea economică de 4%. Şi mult mai important este că 2020 este un an electoral, cu multe promisiuni

Autor: Răzvan Botea

27.11.2019, 00:08 12283

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, se vor tăia bani de la Educaţie, Interne, Transporturi şi Agricultură. Finanţele, Sănătatea, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Muncii primesc bani.

Veniturile bugetului ge­ne­ral consolidat se vor di­minua cu 18 mld. lei şi vor fi, pe anul 2019, de 327 mld. lei. Cheltuielile bu­getare se vor diminua cu 2 mld. lei şi vor fi în sumă de 371 mld. lei în anul 2019. Astfel, deficitul bugetar ar urma să atingă 44 mld. lei, echivalentul a 4,3% din PIB, un derapaj major de la ţinta de 3% din PIB, arată proiectul de recti­ficare bugetară publicat de Ministerul de Finanţe.

Analiştii economici spun că deficitul bugetar va avea nevoie de finanţare, lucru care se va vedea în creşterea datoriei publice. Dacă anii de creştere economică la o dinamică bună au permis o datorie publică redusă ca şi pondere în PIB, situaţia ar putea sta diferit în bugetul anului 2020, a spus Aurelian Dochia. El mai crede că pieţele financiare vor  reacţiona la acest deficit bugetar şi este posibil să existe o creştere a costurilor cu finanţarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO