Eveniment

Deficitul comercial va ajunge în acest an la 30 mld. euro şi va cântări greu în balanţa deficitului de cont curent, deci a cursului de schimb. Deficitul comercial al României a fost, în primele cinci luni din 2022, de 12,7 mld euro, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Deficitul comercial va ajunge în acest an la 30 mld....

Autor: Iulian Anghel

16.07.2022, 12:29 1225

♦ Prognozele optimiste spun că deficitul bugetar va fi, în acest an, de 6 - 7% din PIB ♦ Deficitul de cont curent se va accentua puternic, aşadar, iar problema este dacă BNR va mai putea apăra cursul de 5 lei/euro, în ciuda promisiunilor.

Potrivit datelor INS publicate luni, deficitul comercial a fost, la cinci luni din an, de 12,7 miliarde de euro, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deficitul comercial de 12,7 miliarde de euro, la cinci luni din an, este cu doar puţin sub deficitul pe întreg anul 2018 când acesta a fost de 13,4 miliarde de euro.

Nu este uzual să fie calculat deficitul comercial ca pondere în PIB – ceea ce contează este deficitul de cont curent ca pondere în PIB. Dar, în 2018, deficitul comercial a fost de pe întreg anul de 6,5% din PIB, iar estimarea pentru 2022, la datele de la cinci luni, este de 11,5% din PIB. Este important de văzut, prin urmare, de unde vine deficitul de cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO