Eveniment

Deficitul de cont curent creşte ameţitor: 815 mil. euro în ianuarie 2022. Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Economia României este una care se bezează pe consum. Trei sunt ramurile care provoacă deficitul comercial de peste 10% din PIB - energia agricultura, industria chimică

Deficitul de cont curent creşte ameţitor: 815 mil. euro...

Autor: Roxana Rosu, Iulian Anghel

21.03.2022, 00:06 761

România a încheiat prima lună din 2022 cu un deficit de cont curent de 815 milioane euro, faţă de un excedent de 9 milioane euro în luna ianuarie 2021, arată datele publi­cate de BNR.

Deficitul comer­cial este cel care generează pre­­ponderent def­i­citul de cont curent (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de valută) şi care, probabil, se va vedea în evoluţia cursului de schimb, mai ales o dată cu războiul de la graniţele României. Este un deficit care nu va putea fi corectat decât în măsura în care şi economia se va schimba. Economia României este una ce se bazează pe consum. Trei sunt ramurile care provoacă deficitul comercial de peste 10% din PIB (ţările din jur au, în majoritate, excedente comerciale, nu deficite), explică economistul Ionuţ Dumitru: energia, agricultura şi industria chimică.

O ţară ca România care poate să susţină alimentar o populaţie de 80-100 de milioane de oameni, importă mâncare. Deficitul comercial cu Ungaria, de pildă, este constant, de ani de zile: între 2 şi 3 miliarde de euro. Deficitul cu Ungaria este majoritar pe zona de food.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO