Eveniment

Deficitul contului curent, la cel mai înalt nivel din 2008 încoace

Deficitul contului curent, la cel mai înalt nivel din...

Autor: Iulian Anghel

15.10.2019, 00:07 100

Deficitul de cont curent a ajuns în primele opt luni din an la şapte miliarde euro, iar estimările sunt că el va depăşi în 2019 10 miliarde de euro – cel mai înalt nivel înregistrat din 2008 încoace.

Deficitul de cont curent creşte puternic şi va depăşi în acest an 5% din PIB. Nu suntem încă la un nivel critic - înaintea crizei deficitul contului curent era cu două cifre, dar o ajustare este necesară, comentează Ionuţ Dumitru, economitul-şef al Raiffeisen Bank. Principala cauză a deficitului de cont curent sunt deficitele gemene.

Deficitul comercial la opt luni din an a fost de aproape 11 miliarde de euro. Deficitul bugetar este şi el la cote înalte – peste 20 de miliarde de lei la opt luni.

„Estimăm că deficitul bugetar va sări în acest an de 3% din PIB“, spune Dumitru. Deşi guvernul demis estimează un deficit bugetar de sub 3% din PIB, Comisia Europeană prognozează unul de 3,4% din PIB.

Cursul de schimb leu/euro a fost relativ stabil în ultimii ani, în ciuda deteriorării balanţei contului curent. De la începutul anului şi până luni 14 octombrie 2019 leul s-a depreciat cu 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO