Eveniment

Deficitul de cont curent: 10,2 miliarde de euro la cinci luni, plus 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Deficitul de cont curent: 10,2 miliarde de euro la cinci...

Autor: Iulian Anghel

15.07.2022, 00:06 162

Deficitul de cont curent a crescut puternic în primele cinci luni din an până la 10,2 miliarde de euro, un salt de 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

BNR susţine că are destule rezerve pentru a menţine cursul de schimb în preajma ţintei-reper de cinci lei pentru un euro, dar economia şchiopătează. Inflaţia măsurată de INS a sărit de 15%, în vreme ce inflaţia reală (bunurile consumate zilnic de populaţie) este, probabil, dublă. Deficitul comercial, potrivit Statisticii (datele BNR privind deficitul comercial diferă uşor faţă de cele ale INS) arată că deficitul comercial a fost, la cinci luni din an, de 12,7 miliarde de euro (11,9 mld. euro, spune BNR), în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Este un deficit comercial cât aproape pe întreg anul 2018 şi el este vinovatul principal pentru deficitul de cont curent. Aşa că, în ciuda asigurărilor date de oficialii BNR, anume că evoluţia cursului de schimb leu/euro nu va arăta salturi spectaculoase, datele lunare nu sunt dintre cele mai optimiste. Avansul puternic al deficitului comercial arată că economia îşi revine, că cererea îşi revine, dar că oferta aceleiaşi economii nu se întâlneşte cu cererea. Doar cu China, România are un deficit comercial anual de aproximativ 3 miliarde de euro pentru că în România nu se produc sape sau greble pe care, de exemplu, compania Dedeman le cumpără din China şi pe care agricultorii din România şi le doresc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO