Eveniment

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi s-a dublat la nouă luni, an/an, până la 2,6 miliarde de euro

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi s-a...

Autor: Iulian Anghel

15.11.2016, 00:06 325

Deficitul de cont curent – care măsoară intrările şi ieşirile de valută din ţară - s-a majorat în primele nouă luni din an la 2,6 miliarde de euro, pe fondul creşterii deficitului în comerţul cu bunuri, până spre 7 miliarde de euro.

Avansul consumului, cel care con­tribuie substanţial la creşterea econo­mică de 5% aşteptată în acest an, a con­dus la nouă luni la creşterea impor­tu­rilor de bunuri cu 25% faţă de perioada simi­lară a anului trecut – până la 6,9 mld. euro, potrivit INS (6,4 mld. euro, potrivit datelor BNR). Creşterea deficitului comercial a dublat deficitul contului curent în primele nouă luni comparativ cu nouă luni din 2015, până la 2,66 mld. euro. Anul 2015 s-a încheia

t cu un deficit de cont curent de 1,7 miliarde de euro, echivalent a 1% din PIB, însă în acest an deficitul de cont curent va depăşi, după cum evoluează lucrurile, 2% din PIB. Economiştii se aşteaptă ca PIB-ul să avanseze în acest an cu 5%. Săptămâna trecută, raportul de toamnă al Comisiei Europene prognoza o creştere a economiei României cu 5,2%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Pentru 2017 şi 2018 Comisia anticipează un avans al PIB la 3,9%, respectiv 3,6%. În aceeaşi vreme Comisia anticipează că deficitul bugetar va sări de următorii doi ani de 3% din PIB ca urmare a cheltuielilor guvernamentale în creştere, în special a celor cu salariile. Trecerea pragului de deficit de 3% din PIB va antrena declanşarea de către UE a procedurii de deficit excesiv şi, dacă acest lucru se va întâmpla, România va trebui să pre­zinte un plan de redresare financiară, plan care, în majoritatea cazurilor în­seamnă, practic, reduceri de cheltuieli.

În privinţa deficitului de cont curent, acesta este ţinut în frâu, în ciuda avansului deficitului comercial, de excedentul înre­gistrat în comerţul internaţional de servicii. Excedentul pe servicii este, la nouă luni, de 5,6 miliarde de euro, faţă de 5 miliarde de euro în primele nouă luni din 2015. În aceeaşi vreme, datele lunare publicate de BNR arată că investiţiile străine au însumat 3,1 mld. euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,7 mld. euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 393 mil. euro.

Investiţiile străine au fost anul trecut de 3,5 mld. euro, cele mai mari din 2009 încoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO