Eveniment

Deficitul de cont curent - o necesitate pentru Vosganian, o problema pentru Isarescu

Deficitul de cont curent - o necesitate pentru Vosganian, o problema pentru Isarescu
21.05.2008, 20:33 36

In opinia lui, economia are nevoie de un asemenea debuseu, pentru a acomoda cresterea rapida care permite recuperarea decalajelor fata de celelalte state membre ale UE.
"Problema este ca deficitul de cont curent sa nu depaseasca niveluri de 12%-14% si sa reusim sa il coboram la o singura cifra pana intram in mecanismul ratelor de schimb", a declarat Vosganian la un seminar organizat de revista Finante si Afaceri si BNR. Intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM2) este programata pentru anul 2012.
Ceva mai temperat, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, subliniaza ca mentinerea unui ritm ridicat de crestere economica, pe fondul problemelor de pe pietele internationale, creste riscurile la care este expusa economia romaneasca.
"Avem o vulnerabilitate. Nu am dovedit pana acum ca putem sa avem o crestere economica sustinuta care sa nu duca la o adancire a deficitului de cont curent, ci sa permita aducerea acestuia sub control", a afirmat Isarescu. El a subliniat ca unii analisti considera ca depasirea nivelului de 5%-6% din PIB pentru deficitul de cont curent este un semnal de "intrare in zona rosie".
Varujan Vosganian spune ca Romania are nevoie in continuare de importuri pentru a constitui capacitati de productie, in conditiile in care investitiile straine au urcat la niveluri consistente, de peste 5 miliarde de euro, de abia din anii 2004-2005. Pe de alta parte, importurile reflecta si consumul populatiei, pe fondul imbunatatirii nivelului de trai.
Totodata, Vosganian spune ca Romania are un potential important in privinta exporturilor, care au urcat puternic in ultimii ani.
Finantarea deficitului extern prin investitii straine directe a slabit insa aproape constant, coborand sub 50% in 2007. Ministrul a estimat ca investitiile straine directe ar putea sa urce cu 10% anul acesta, pana la 8 miliarde de euro, ceea ce nu ar permite insa o imbuatatire a finantarii deficitului extern.
Guvernatorul Isarescu a subliniat ca exista semnale privind o modificare in structura investitiilor straine, care ar putea deveni vizibila spre sfarsitul anului.
"In ultimii ani s-a investit foarte mult in servicii - in domeniul financiar si in comert. Investitiile sunt bune, dar au stimulat consumul, ceea ce ne-a adus si catalogarile, e drept exagerate, privind dezvoltarea nesustenabila", a remarcat guvernatorul.
El a aratat ca investitiile s-ar putea orienta in perioada urmatoare mai mult spre industrie, contribuind astfel la cresterea ofertei interne.
Pe de alta parte, Isarescu a subliniat ca pentru corectarea deficitului de cont curent sunt necesare reforme structurale si adoptarea unor masuri pentru cresterea productivitatii muncii, iar investitiile straine pot contribui la realizarea acestor conditii.
Guvernatorul a reluat ideea ca dezechilibrele economice pot fi corectate lin, printr-un mix de politici adecvat.
El a subliniat ca BNR va lua in considerare reducerea dobanzii doar dupa ce va vedea o incetinire consistenta a inflatiei si o corectie a perceptiei. Isarescu a notat insa ca o astfel de evolutie ar putea sa aibe loc abia in septembrie-octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO