Eveniment

Deficitul de cont curent, plus 1,3 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului

Deficitul de cont curent, plus 1,3 miliarde de euro în...

Autor: Iulian Anghel

14.11.2017, 00:04 295
Deteriorarea contului curent era inevitabilă în condiţiile accentuării puternice a deficitului comercial, de la 6,5 miliarde de euro în primele nouă luni din 2016, la aproape 8,2 miliarde de euro între ianuarie şi septembrie 2017.

Deficitul comercial a crescut, prin ur­ma­re cu peste 26% în pri­mele no­­uă luni din an, în vre­me ce ex­ce­dentul ex­por­tu­lui de ser­vi­cii – care ate­nuea­ză de ani buni deficitul con­tului curent – a crescut cu doar 0,5%, de la 5,77 mld. euro în primele nouă luni din 2016 la 5,81 mil. euro în primele nouă luni din 2017.

Prin urmare, deficitul contului curent al balanţei de plăţi a cres­cut cu 1,3 mld. euro în pri­­mele no­uă luni din an, an/an. Po­trivit pre­vi­zi­u­ni­lor Co­mi­siei Na­­ţio­na­le de Pro­g­­­noză, de­­fi­citul con­tu­lui curent va atinge anul a­cesta 2,8% din PIB (5,2 mld. euro) în vreme ce pre­viziunile FMI sunt apropiate, 3% din PIB.

Majorările salariale (plus 13% pe medie la nouă luni) care au determinat creşterea spectaculoasă a consumului au avut drept efect majorarea puternică a deficitului comercial - la cel mai adânc nivel de dinainte de criză - întrucât oferta internă nu a fost pregătită să facă faţă excesului de cerere.

Cererea – peste 8% în primele nouă luni din an, an/an - este cea care susţine în măsură importantă creşterea economică ce se va apropia de 6% în acest an. Reversul a fost majorarea deficitelor, în primul rând al celui comercial, având drept consecinţă deprecierea cursului de schimb, după cum spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Leul a înregistrat ieri un nou maxim al ultimilor doi ani. Cotaţia oficială afişată de Banca Naţională a fost de 4,6495 lei/euro.

 

Investiţiile stagnează

Investiţiile directe în ale nerezidenţilor au fost în primele nouă luni din an de 3,3 mi­liarde de euro, egale cu cele din primele nouă luni din 2016.  Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,2 miliarde de euro, iar creditele intragrup (împrumuturile acordate de companiile-mamă companiilor din România) au fost de 114 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO