• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Eveniment

Defilări, expoziţii cu armament şi ceremonii militare şi religioase, de Ziua Armatei

Defilări, expoziţii cu armament şi ceremonii militare şi religioase, de Ziua Armatei

Ziua Armatei Române a fost marcată, miercuri, la Cluj-Napoca, printr-o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Glorie Ostaşului Român şi o defilare la care au participat militari al Diviziei 4 Infanteri ”Gemina”, jandarmi şi pompieri.

Militarii Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” au organizat, în faţa Monumentului Glorie Ostaşului Român din Cluj-Napoca, ceremonia militară de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori, fiind depuse flori din partea instituţiilor statului şi a unor asociaţii.

Detaşamentul de onoare constituit din militari ai Regimentului 317 ISR ”Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene ”Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică ”Napoca”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive ”Vasile Danacu”, Grupării de Jandarmi Mobile Cluj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” Cluj şi Muzicii Militare din garnizoana Bistriţa a defilat prin faţa Monumentului Glorie Ostaşului Român, în aplauzele celor peste 200 de persoane prezente, printre care şi copii.

Programul manifestărilor organizate la Cluj-Napoca pentru sărbătorirea Zilei Armatei Române cuprinde şi o expoziţie cu armament uşor şi greu de infanterie, tehnică de luptă antiaeriană, inclusiv rachete antiaeriene, materiale şi echipamente de alpinism, paraşutism, comunicaţii şi informatică, protecţie CBRN (chimică, bacteorologică, radiologică şi nucleară) în parcarea unui complex comercial.

În cursul serii, de la ora 19, va avea loc solemnitatea retragerii cu torţe a militarilor din Piaţa Unirii până la comandamentul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

La Constanţa, de Ziua Armatei României, Forţele Navale Române au organizat, miercuri, ceremonii militare şi religioase, expoziţii de tehnică şi echipamente militare, precum şi numeroase activităţi culturale în garnizoanele Constanţa, Mangalia, Brăila, Babadag şi Tulcea.

Ceremonia a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Central, iar apoi, în Piaţa Ovidiu, a fost prezentată publicului şi o expoziţie de tehnică, armament şi echipamente militare din dotarea Forţelor Navale şi a Forţelor Terestre.

Tot la Constanţa, de la ora 12.00, la sediul Muzeului Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” - filiala Constanţa, a fost organizat un eveniment special dedicat acestei sărbători. Se vor realiza reconstituiri de lupte din istoria antică şi din Primul Război Mondial, iar la final, în cadrul proiectului cultural cinematografic ”Puterea Memoriei” se va difuza filmul ”Triunghiul morţii” în regia lui Sergiu Nicolaescu.

La ora 19.00, marinarii militari se vor retrage cu torţe pe traseul Piaţa Ovidiu - Bulevardul Tomis - Prefectura Judeţului Constanţa.

Şi echipajul Fregatei ”Regele Ferdinand”, aflat în misiune la sute de mile de ţară, a sărbătorit Ziua Armatei României. Nava se află sub comanda Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM) şi participă la Operaţia Sea Guardian în Marea Mediterană. Din gruparea navală, care operează la sud de Insula Cipru, mai fac parte şi fregatele Drazky (Bulgaria), Scirocco (Italia) şi Gelibolu (Turcia). Chiar dacă ritmul activităţilor executate de militarii de la bordul Fregatei ”Regele Ferdinand” este foarte intens, aceştia şi-au găsit timp pentru a transmite camarazilor din Armata României un mesaj aniversar de la peste 1.000 de kilometri distanţă de casă.

La Bistriţa, peste 500 de elevi au participat la o expoziţie de tehnică militară, de echipamente şi armament folosite de militarii Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”. Expoziţia face parte din evenimentele dedicate Zilei Armatei Române şi a fost organizată în centrul istoric al municipiului Bistriţa, elevii având posibilitatea să viziteze maşinile de luptă şi să folosească echipamentele militare expuse pe pietonal.

Programul de Ziua Armatei a continuat cu un ceremonial militar şi religios, la Monumentul Eroilor din Piaţa ”Petru Rareş”. La eveniment au fost prezenţi, alături de autorităţi, sute de bistriţeni care au profitat de vremea bună şi au ieşit din case să îi vadă de militarii din Garnizoana Bistriţa.

După oficierea serviciului religios, autorităţile au depus, conform tradiţiei, o singură coroană de flori la Monumentul Eroilor, iar apoi bistriţenii au asistat la o paradă militară la care au participat aproximativ 100 de cadre.

Manifestările organizate în garnizoana Bistriţa se vor încheia cu Ceremonia de Retragere cu Torţe, eveniment programat să aibă loc între orele 19.00 – 20.00, pe un traseu ce include zona centrală a oraşului.

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959, Ministerul Apărării Naţionale organizând în acest an o serie de evenimente, cele mai importante având loc la Bucureşti şi la Carei.

Pe 25 octombrie 1944 armata română a eliberat oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţia maghiară, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea oraşului Carei a coincis cu ziua de naştere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani.

Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naţionale. La acea vreme purta numele de ”Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române” şi era denumită ca ”sărbătoare militară şi populară”.

Ca în fiecare an, o ceremonie militară a avut loc la ansamblul monumental ”Glorie Ostaşului Român” din Carei. Ceremonia a început la ora 11.30 şi au fost prezenţi premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării Mihai Fifor şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060