Eveniment

Deloitte, 30 de ani în România. Mesajul strategului Robert Kaplan, venit din ţara capitalismului: Întăriţi-vă statul! Cu cât sunt instituţiile mai puternice, cu atât România îşi poate depăşi potenţialul

Robert D. Kaplan, expert în geopolitică

Robert D. Kaplan, expert în geopolitică

Autor: Răzvan Botea

04.07.2022, 00:07 881

Deloitte România a aniversat 30 de ani de prezenţă în România, în cadrul unui eveniment în care specialiştii de la Deloitte, ministrul economiei Florin Spătaru şi expertul în geopolitică Robert Kaplan au realizat o analiză a parcursului economic al României în ultimii 30 de ani şi a situaţiei actuale.

Cu cât capacitatea guverna­mentală este mai puternică, cu atât ţara îşi poate depăşi potenţialul. Întărirea capa­cităţii guvernamentale este una dintre cele mai mari provocări ale României, a fost una dintre concluziile expertului în geopolitică Robert D. Kaplan, autor din SUA, leagănul capitalismului mondial.

„Calea de a merge mai departe este să dezvoltăm capacitatea guvernamentală. Aceasta este provocarea României. Este nevoie de guvernanţă şi instituţii mai puternice. Cu cât sunt mai puternice instituţiile, cu cât guvernul este mai puternic, cu atât România îşi poate depăşi potenţialul“, a spus el în cadrul evenimentului care a marcat aniversarea a 30 de ani de prezenţă a companiei de consultanţă şi audit Deloitte în România.

Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Moldova, a realizat o retrospectivă a evoluţiei economiei româneşti în aceşti ultimi 30 de ani. În acest timp, economia României a crescut de 10 ori, ţara a intrat în Uniunea Europeană şi NATO şi acum se pregăteşte să intre în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), clubul ţărilor dezvoltate.

„Trăim astăzi într-o ţară nouă pe care, îndrăznesc s-o spun, aţi construit-o în principal dumneavoastră, mediul de afaceri. Executivi şi antreprenori care aţi crezut în România şi care v-aţi asumat sarcina de a reclădi economia. Mediul de afaceri românesc, în 30 de ani, a înfruntat şi depăşit nenumărate dificultăţi, de la inflaţie la crize financiare, recesiuni, austeritate, emigrare masivă, incertitudine legislativă şi, de curând, pandemie şi război la graniţă“, a spus el.

Deloitte România a organizat joi, 30 iunie, un eveniment pentru aniversarea a 30 de ani de prezenţă în România. Specialiştii de la Deloitte, ministrul economiei Florin Spătaru şi expertul în geopolitică Robert D. Kaplan, invitatul special al evenimentului, au realizat o analiză a parcursului economic al României în ultimii 30 de ani şi a situaţiei actuale.

„Ne-aţi adus alături (mediul de afaceri - n. red.) în sute de tranzacţii şi voi menţiona doar câteva: preluarea Petrom, Mobifon, Automobile Craiova, Oltchim sau CEZ sau investiţiile succesive în Neptun Deep.“

 Am avut şansa să asistăm la mai mult de jumătate din tranzacţiile de peste 1 miliard de dolari din această perioadă, dar am pus acelaşi suflet în fiecare tranzacţie, indiferent de dimensiuni.

 

Alexandru Reff, country managing partner Deloitte România şi Moldova

► În 1992, România încheia capitolul mineriadelor şi încă nu îşi începuse parcursul euroatlantic şi nici privatizările sau reformarea economiei.

►30 de ani mai târziu, PIB-ul României este de 10 ori mai mare, Bursa de Valori are statutul de piaţă emergentă, suntem membri de încredere ai Uniunii Europene şi ai NATO.

► Economia se bazează pe un mediu antreprenorial matur, vibrant, inovator şi pe sute de multinaţionale care au România ca piaţă importantă care generează valoare.

► Am început cu 3 angajaţi şi suntem astăzi aproape 3.000 de profesionişti în cele 9 entităţi prezente în România.

 

Robert D. Kaplan, expert în geopolitică

► Pentru că este vorba de foarte multe elemente în mişcare, războiul din Ucraina s-ar putea să nu ajungă la un conflict îngheţat, putem asista la evenimente dramatice.

► Cred că, dacă mă întrebaţi dacă SUA şi China se vor afla în perioada următoare într-un război rece sau o stare de cvasiconflict, aş răspunde că da. Sunt mai multe motive. Unul dintre ele este comerţul.

► În ciuda războiului din Ucraina, în ciuda aparenţelor că administraţia Biden se concentrează pe ce se întâmplă în Ucraina, de fapt nu este aşa. În Washington, la Pentagon în special, accentul principal este pus pe China.

► Aceasta este lumea astăzi: avem două puteri mari care sunt autocraţii - China şi Rusia. Apoi avem Europa şi Asia de Est, în alianţă cu continentul nord-american.

 

Sharon Thorne, preşedintele consiliului director global al Deloitte

► Cred cu tărie că toate businessurile trebuie să iasă în faţă şi să participe activ la colaborarea de care este nevoie între mediul academic, de business, societatea civilă, pentru a face schimbarea de care este nevoie. Scopul Deloitte este de a  avea un impact care contează.

► Deloitte, la nivel global, are o prezenţă de 177 de ani. Am început în 1845 şi acum suntem o organizaţie de 59 de miliarde de dolari cu mai mult de 40.000 de oameni în 150 de ţări.

 

Florin Spătaru, ministrul economiei

► Sunt optimist că vom trece cu bine peste această perioadă cu provocări pe care o traversăm. Niciodată în istoria noastră nu am avut garanţiile de securitate pe care le avem acum ca ţară NATO şi membră a Uniunii Europene.

► Armata naţională a început acum ceva timp un amplu proces de transformare şi modernizare. Suntem o ţară stabilă şi sigură, inclusiv din punctul de vedere al siguranţei personale. Există fundamentele pe care să accelerăm dezvoltarea economică a României.

 

Ian Stewart, economistul-şef al Deloitte Marea Britanie

► Când am devenit economist, era o frică mare de inflaţie. În ultimii 15 ani ne-am îngrijorat mai mult de deflaţie. Sigur, a fost multă inovaţie şi costurile au scăzut. Guvernele şi băncile centrale s-au descurcat mult mai bine să facă faţă şocurilor în ultimii 15 ani, decât în anii 1930, când au fost şomaj foarte mare şi efecte asupra nivelului de trai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO