♦ „Observăm că asigurările sunt utilizate tot mai des în zona de M&A, precum cele pentru declaraţii şi garanţii. Există societăţi care şi-au diversificat activitatea şi au propus, în ultima perioadă, inclusiv garanţii pentru acoperirea riscurilor fiscale”.
Georgiana Singurel (foto), Partener Reff & Asociaţii I Deloitte Legal, a vorbit la conferinţa anuală Deloitte pe tema fuziunilor şi achiziţiilor despre creşterea implicării experţilor în tranzacţii, precum şi a volumului de activitate al autorităţilor.
„În 2024, Consiliul Concurenţei a analizat 104 concentrări economice, în creştere cu 40% faţă de 2023, aceasta reprezentând, totodată, cel mai ridicat număr din ultimii 21 de ani. De asemenea, au fost efectuate 471 de analize privind investiţiile evaluate din perspectiva securităţii naţionale, dintre care 121 erau încă în derulare la sfârşitul anului”, a spus aceasta
Deloitte, cu sprijinul media al Ziarului Financiar, a adus la masa discuţiilor jucători din piaţa de fuziuni şi achiziţii din 2024, precum OMV, PPC şi Hidroelectrica.
„O tendinţă a fost utilizarea experţilor care au avut misiunea de a rezolva anumite blocaje, fie de negociere, fie legate de mecanisme contractuale deja agreate, care nu funcţionau aşa cum intenţionau părţile. Aceşti experţi independenţi au fost fie tehnicieni, fie consultanţi fiscali, fie chiar avocaţi”.
Ce a mai declarat Georgiana Singurel, Partener Reff & Asociaţii I Deloitte Legal:
Observăm că asigurările sunt utilizate tot mai des în zona de M&A, precum cele pentru declaraţii şi garanţii. Există societăţi care şi-au diversificat activitatea şi au propus, în ultima perioadă, inclusiv garanţii pentru acoperirea riscurilor fiscale.
În tranzacţii, se doreşte scurtarea calendarului acolo unde este posibil. De exemplu, obţinerea aprobărilor de la Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe în România, ori de câte ori a fost posibil, s-a realizat înainte de momentul semnării, printr-un acord prealabil.