Eveniment

Deloitte M&A 2025. Dan Bădin, Deloitte România: Aşa cum piaţa de M&A a fost efervescentă, la fel a fost şi fiscalitatea

Dan Bădin, partener servici fiscale, în cadrul Deloitte România

Dan Bădin, partener servici fiscale, în cadrul Deloitte România

Autor: Valeriu Dănilă

12.03.2025, 00:05 66

♦ Principalele modificări din zona de fiscalitate includ introducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru majoritatea companiilor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro.

Dan Bădin, partener servici fiscale, în cadrul Deloitte România, a vorbit la con­ferinţa anuală Deloitte pe tema fuziunilor şi achiziţiilor despre evoluţia fiscalităţii în 2024, precum şi despre motivele de optimism.

„Aşa cum piaţa de M&A a fost efervescentă, la fel a fost şi fiscalitatea. Principalele modificări din zona de fiscalitate includ introducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru majoritatea companiilor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. În acest caz, impozitul se plăteşte dacă impozitul pe profit este mai mic decât 1% din cifra de afaceri sau dacă compania este pe pierderi“, a spus acesta.

Deloitte, cu sprijinul media al Ziarului Financiar, a adus la masa discuţiilor jucători din piaţa de fuziuni şi achiziţii din 2024, precum OMV, PPC şi Hidroelectrica.

„Pe de altă parte, există un impozit specific în piaţa de energie pentru jucătorii din sectorul petrolului şi gazelor, într-un procent de 0,5% din cifra de afaceri, iar pentru companiile din domeniul financiar, un impozit de 2% din cifra de afaceri pentru anii 2024 şi 2025, urmând să scadă la 1% începând din 2026”, a continuat Bădin.

 

Ce a mai declarat Dan Bădin, partener servicii fiscale, Deloitte România:

A fost reinventată taxa pe stâlp, impozitul pe construcţii, care intră în vigoare începând cu acest an, în cuantum de 1% din valoarea construcţiilor care nu sunt supuse impozitului local pe clădiri.

► De asemenea, se discută despre pilonul II al OECD la nivel global, care prevede un impozit minim pentru grupurile multinaţionale de cel puţin 15% din cifra de afaceri consolidată. Odată ce companiile dintr-un grup sunt consolidate şi impozitul pe profit este mai mic de 15%, acestea va trebui să plătească un impozit adiţional.

Există şi veşti bune. La sfârşitul anului trecut, a avut loc o amnistie fiscală pentru contribuabilii care, până la sfârşitul lunii octombrie, şi-au plătit restanţele fiscale şi au beneficiat de o scutire pentru penalităţi şi dobânzi de întârziere.

A fost eliminată contribuţia la fondul energetic pentru companiile din sector.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels