♦ „Antreprenorii au nevoie de un grup puternic în spate, care să îi sprijine din punct de vedere financiar, să îi ajute să crească, să le ofere un management performant”
Fuziunile şi achiziţiile trebuie evaluate cu atenţie doarece fiecare piaţă are propriile caracteristici, un element cheie fiind şi cultura organizaţională, au spus Ionuţ Ilie, CEO, Vel Pitar; Irina Munteanu, CFO, Veolia; Jean Dumitrescu, investor relations, AQUILA şi Cătălin Oroviceanu, partener, SARMIS Capital.
Executivii au vorbit la conferinţa Deloitte M&A, ediţia din 2025, organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.
„În industria în care noi acţionăm, există pâine diferită, reţete diferite, tente de gust diferite: mai sărat, mai puţin sărat, dulce sau foarte dulce. Şi, ca să vă dau un exemplu concret, chiar şi în Balcani, la o distanţă de 200 de kilometri, veţi găsi aceste diferenţe. Noi trebuie să ne adaptăm foarte rapid şi uşor acestor gusturi foarte diferite. Cea mai simplă metodă de dezvoltare rapidă este prin M&A. În acelaşi timp, ai nevoie şi de know-how local deoarece există multe diferenţe în funcţie de piaţa pe care te desfăşori”, a explicat Ionuţ Ilie.
Dezvoltarea unei afacerii antreprenoriale poate continua doar până la un anumit punct, dincolo de care trebuie ca businessul să se profesionalizeze pentru a deveni mai eficient.
„Antreprenorii au nevoie de un grup puternic în spate, care să îi sprijine din punct de vedere financiar, să îi ajute să crească, să le ofere un management performant, care să le permită, bineînţeles, dezvoltarea şi, de ce nu, acces la proceduri mult mai clare, care şi-au dovedit eficienţa în timp în cadrul unui grup mare”, este părere Irina Munteanu.
Cultura organizaţională joacă un rol important din perspectiva viitoarei integrări a businessului. De aceea, afacerile trebuie analizate atent înainte de a demara un proces de M&A.
„Un criteriu important este cultura organizaţională şi echipa de management. De ce? Pentru că, în ultimă instanţă, succesul unei achiziţii constă în ceea ce reuşeşti să faci după finalizarea tranzacţiei”, a arătat Jean Dumitrescu.
Negocierile pentru fuziune sau achiziţie pot părea dificile deoarece fiecare dintre acestea este unică, iar provocările sunt obstacole care pot fi trecute.
„În momentul negocierii, nicio discuţie nu seamănă cu alta, iar armonizarea partenerilor până la semnarea documentelor aduce întotdeauna noi provocări de negociere. Totuşi, acestea fac parte din dinamica normală a businessului şi sunt regulile jocului”, a punctat Cătălin Oroviceanu.
Deloitte România, cu sprijinul media al Ziarului Financiar, a organizat marţi, 25 februarie, conferinţa dedicată sectorului de fuziuni şi achiziţii în 2024. Lideri ai companiilor implicate în tranzacţii, împreună cu administratori de fonduri de investiţii şi specialiştii de la Deloitte au analizat piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2024 şi perspectivele pentru 2025.