Eveniment

Deloitte: Ce măsuri de digitalizare aşteaptă mediul de afaceri în 2021 de la ANAF? „Contextul bugetar dificil al anului 2021 nu mai permite amânări în implementarea de măsuri eficiente pentru creşterea colectării veniturilor la bugetul de stat.“

Deloitte: Ce măsuri de digitalizare aşteaptă mediul de...

Autor: Răzvan Botea

13.01.2021, 00:04 792

Consultanţii Deloitte scriu, într-un text de opinie, că introducerea fişierului standard interna­ţional de con­trol pentru operatorii economici SAF-T) este primul pas în digitalizarea sistemului fiscal din România şi va duce la creşterea veniturilor la bugetul de stat.

„Introducerea SAF-T poate fi considerată un prim pas în digitalizarea sistemului fiscal din România, care va duce la creşterea veniturilor la bugetul de stat, prin extinderea gradului de colectare şi diminuarea deficitului de încasare la TVA. Cu toate acestea, efectele implementării noului sistem se vor resimţi abia în anii care urmează“, scriu de Raluca Bâldea, partener servicii fiscale şi Monica Zipiş, consultant senior taxe indirecte, Deloitte România.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că SAF-T va fi funcţional din iulie 2021. Consultanţii Deloitte mai scriu că este obligatoriu ca din acest an guvernul să înceapă să ia măsuri pentru a creşte veniturile statului.

„Creşterea gradului de colectare a taxelor este absolut necesară în condiţiile în care ţara noastră este pe penultimul loc în UE (după Irlanda) în funcţie de ponderea veniturilor fiscale în PIB, cu mai puţin de 27% din PIB în 2019, faţă de o medie europeană de peste 40% din PIB. De-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul că modificările de taxe nu au efectele scontate în sensul creşterii gradului de colectare a veniturilor la buget şi reducerii evaziunii fiscale, atâta timp cât acestea nu sunt însoţite de informa­tizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale.“

De asemenea, România are unul dintre cele mai mari deficite de încasare de TVA (diferenţa dintre cât şi-a propus statul să încaseze şi cât a încasat efectiv) din Uniunea Europeană – aproape 34%.

„Având în vedere experienţa ţărilor vecine, introducerea sistemului SAF-T ar putea determina scăderea deficitului de încasare la TVA, demonstrându-se a fi benefic atât pentru contribuabili. Cât şi pentru administraţia fiscală.“

Citiţi opinia pe www.zf.ro


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO