Eveniment

Deloitte România: Pentru a beneficia de scăderea impozitelor, companiile trebuie să aibă un capital propriu pozitiv. 280.000 de firme din România (40% din total) au capitaluri proprii negative, aspect care face practic imposibil accesul la finanţare

Deloitte România: Pentru a beneficia de scăderea...

Autor: Răzvan Botea

03.09.2020, 00:04 486

Elena Geageac şi Raluca Dana, consultanţi la Deloitte România, scriu într-un text de opinie că măsura gu­ver­nului de a acorda bonificaţii com­pa­niilor care îşi îmbunătăţesc capi­talul pro­priu este binevenită şi poate repre­zenta un punct de plecare în stimularea societăţilor comerciale din România să îşi majoreze capitalul propriu.

De asemenea, capitalul propriu po­zitiv este o condiţie de bază pentru ac­ce­sarea de bonificaţii pentru impozite.

„Potrivit proiectului de ordonanţă, societăţile comerciale care îşi vor menţine capitalul propriu pozitiv şi la un nivel de cel puţin jumătate din ca­pi­talul social vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit sau pe venit, în cazul microîntreprinderilor, ori a im­pozitului specific, în cazul companiilor din industria ospitalităţii, de 2% anual. În plus, companiile vor putea beneficia de o bonificaţie cuprinsă între 5% şi 10% din impozitul pe profit datorat, pentru majorarea anuală a capitalului propriu”, scriu Elena Geageac, senior manager taxe directe, şi Raluca Dana, consultant taxe directe.

În România sunt aproximativ 280.000 de companii cu capital propriu negativ, care reprezintă aproximativ 40% din totalul companiilor.

„O companie slab capitalizată nu are puterea financiară necesară pentru a se dezvolta pe cont propriu, cu atât mai puţin în situaţii de criză, şi în acelaşi timp nu are acces la finanţare externă, având în vedere că stabilitatea financiară reprezintă un criteriu esenţial al instituţiilor financiare, şi nu numai, în acordarea de împrumuturi”, mai scriu consultanţii de la Deloitte.

Măsurile guvernului de acordare de bonificaţii pentru companiile cu capitaluri proprii pozitive şi acordarea de bonificaţii pentru companiile care îşi majorează sau îmbunătăţesc capitalurile proprii fac parte din planul de relansare economică.

Elena Geageac, senior manager taxe directe

Raluca Dana, consultant taxe directe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO