Eveniment

Delphi continua investitiile la Iasi

17.11.2008, 19:00 79

Reprezentantii companiei Delphi au declarat ca investitia in constructia fabricii de componente pentru motoare diesel din Iasi va continua, in ciuda reajustarii productiei si a efectivului salarial de la fabricile detinute in Ardeal.

In plus, pe langa investitiile de 100 de milioane de euro, reprezentantii Delphi au declarat ca numarul angajatilor ce vor lucra la Iasi va urca la 1.500, fata de cele 1.000 de noi locuri de munca anuntate initial.
"Pentru moment ne continuam activitatea in locatia brownfield si construim noua fabrica", a spus John Hutson, directorul general Delphi Diesel Systems Romania. Cei 200 de angajati ai Delphi din Iasi lucreaza in prezent intr-o cladire inchiriata in zona Tehnoton, in timp ce fabrica unde vor lucra 1.500 de oameni este construita in comuna ieseana Miroslava.
"Delphi are planuri de extindere bine puse la punct pentru o serie de proiecte de investitii aditionale pentru a lansa produse deja contractate de la clientii nostri. Fiecare din aceste proiecte de investitii in valoare de milioane de euro presupune constructia de noi cladiri, utilaje si echipamente", a spus Hutson.
In timp ce investitia din Iasi decurge conform planului initial, fabrica din Sannicolau Mare, construita in 1997, si cea din Ineu, construita in 2004, sunt afectate de criza financiara internationala, volumul comenzilor fiind redus odata cu inchiderea temporara a fabricilor producatorilor auto europeni.
In cele doua fabrici sunt produse seturi electrice pentru automobile, componente pentru interior si portiere si diferite cablaje. Producatorul a ajuns de la 10.000 de angajati in 2007 la 7.400 de angajati in prezent, una dintre cauze fiind atingerea nivelului de maturitate al unor proiecte care in etapa de dezvoltare au necesitat o forta de munca suplimentara.
Conditiile economice internationale, care au dus la o scadere cu circa 10% a pietei auto europene in ultima luna, au determinat reevaluarea activitatii celor doua fabrici. Aditional, compania s-a confruntat si cu o migratie sezoniera a fortei de munca. "Anul trecut au avut 5.700 de angjati, iar acum au 4.820. Problemele au aparut pe perioada primavara - vara cand o parte din angajati au absentat pentru a-si realiza muncile agricole", a declarat Gheorghe Nicolae, primarul localitatii Ineu.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels