Eveniment

Demisie surpriză la Banca Mondială: După ce a acuzat Banca Mondială că manipulează rezultatele rapoartelor pentru interese politice, economistul şef al celebrei instituţii a demisionat

Demisie surpriză la Banca Mondială: După ce a acuzat...

Autor: Răzvan Botea

24.01.2018, 23:41 504

Economistul şef al Băncii Mondiale, Paul Romer, a demisionat miercuri din funcţie, la două săptămâni după ce şi-a cerut scuze către Chile pentru modul în care ţara a fost clasată în raportul Băncii Mondiale privind calitatea mediului de business din fiecare ţară, scrie The Wall Street journal.

Plecarea bruscă a acestuia vine în urma unor declaraţii ale lui Romer conform cărora în raportul Băncii Mondiale denumit „Doing Business”, în care ţările primesc diferite punctaje, Chile a fost defavorizată pe motive politice timp de mai mulţi ani.

Pe blogul său personal, Romer a publicat cifre care arată că Chille a decăzut în statistici în timpul administraţiei socialiste a preşedintelui Michelle Bachelet, aproape integral datorită faptului că Banca Mondială a schimbat metodologia prin care se măsoară calitatea mediului de business din fiecare ţară.

Paul Romer şi-a exprimat îngrijorarea conform căreia schimbarea metodei prin care se acordă punctajul ar avea o agendă politică. Conform cifrelor arătate de Romer, dacă nu s-ar fi schimbat metodologia, Chile ar fi decăzut doar două poziţii. Astfel,  modificările au adus o decădere de 23 de locuri.

Oficialii Băncii Mondiale nu sunt deloc de acord cu Romer. Directorul executiv Kristalina Georgieva a spus într-o scrisoare către ministrul Finanţelor din Chile că declaraţiile lui Romer sunt „nefericite” şi că „nu avem nicio dovadă care să susţină afirmaţia că schimbarea metodologie a fost pentru a defavoriza Chile sau că oricare altă modificare în metodologie a fost dictată de oricare alt motiv în afară de cele tehnice.”

Banca Mondială a anunţat că se va organiza un audit independent extern asupra raportului „Doing business”.

Memo-il prin care Kim Yong Jim, preşedintele Băncii Mondiale, a anunţat demisia lui Romer nu a expus un motiv clar pentru aceasta, spunând doar că Romer este „un economist desăvârşit şi am avut multe discuţii bune despre probleme geopolitice, urbanizare şi viitorul muncii. Am apreciat onestitatea lui Paul şi ştiu că regretă circumstanţele în care a plecat”

Romer Paul nu a putut fi contactat pentru comentarii, iar Banca Mondială încă nu a făcut declaraţii.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO