Eveniment

Demolarea Casei Radio din Capitala da startul proiectului Dambovita Center

Demolarea Casei Radio din Capitala da startul proiectului Dambovita Center
07.06.2007, 19:55 197

Casa Radio, pe locul careia va fi dezvoltat proiectul imobiliar Dambovita Center, cu o valoare de peste 200 mil. euro, va fi demolata in proportie de 70%, urmand sa fie pastrate doar fatada si o parte din structurile cladirii care sunt rezistente. Proiectul Dambovita Center se afla in impas din 2004, cand a fost blocat din lipsa de finantare.
In locul Casei Radio, aflata in zona centrala a Bucurestiului, pe Splaiul Dambovitei, va fi dezvoltat un proiect imobiliar, in parteneriat public-privat, care va avea o suprafata construita de 360.000 de metri patrati. Ansamblul va fi dezvoltat in trei etape, in urmatorii cinci-sase ani, si va include o zona comerciala, spatii de birouri si 300 de camere de hotel clasificate la cinci stele.
Lucrarea de demolare a cladirii va fi executata de compania Apolodor Comimpex, cel mai mare jucator de pe piata romaneasca de terasamente si demolari.
Potrivit reprezentantilor Apolodor, aceasta este cea mai mare lucrare de demolare a unei singure cladiri din Romania. In prezent lucreaza 14 excavatoare la aceasta demolare, in urma careia vor fi evacuati 100.000 de metri cubi de beton armat.
Lucrarile au inceput in luna mai si vor fi incheiate in luna februarie a anului viitor.
Dambovita Center Holding, actionarul majoritar al proiectul, a dublat recent capitalul social pana la circa 17,4 milioane de euro (58,7 mil. lei), prin aportul in numerar sau in natura din partea actionarilor. Dambovita Center Holding este controlata de grupul israelian Europe Israel. Israelienii sunt dezvoltatorii lantului de centre comerciale Plaza Centers in Europa Centrala si de Est, urmand ca in urmatorii ani sa fie dezvoltate astfel de centre comerciale si in Timisoara si Bucuresti.
Ceilalti actionari ai proiectului sunt Dambovita SA, detinuta de investitori turci, si de Compania Nationala de Investitii cu 15%.
Pentru participatia minoritara din proiect, statul roman a cedat dreptul de utilizare a terenului, a constructiilor existente si a celor care vor fi ridicate pentru 49 de ani.
In plus, firmele care vor realiza complexul Casa Radio vor fi obligate ca, in primele 26 de luni de la inceperea lucrarilor, sa construiasca pe acest amplasament o cladire de birouri pentru activitati ale institutiilor statului. Cladirea va trebui sa aiba o suprafata de 11.000 metri patrati pentru birouri si sa dispuna de o parcare subterana de 2.000 mp.
Proiectul Casa Radio a fost demarat in 2003, cand ministerul de resort a incheiat cu firmele Mimel Imsat (Turcia) si ORB Estates (Marea Britanie) un contract de parteneriat public-privat pentru realizarea unui complex imobiliar de mari dimensiuni, proiect estimat atunci la 130 mil. euro. Ulterior, proiectul a fost preluat de firma turceasca Kucuk.
In luna iunie a anului trecut, Ministerul Transporturilor a dat un ultimatum firmei Kucuk, care avea la dispozitie o perioada de trei luni pentru a demonstra ca dispune de suma necesara pentru reamenajarea Casei Radio, in caz contrar contractul incheiat in 2003 urmand sa fie reziliat.

Proiectul Dambovita Center

Proiectul va fi dezvoltat in parteneriat public-privat si va avea o suprafata construita de 360.000 de metri patrati
Ansamblul va fi dezvoltat in trei etape, in urmatorii cinci-sase ani, si va include o zona comerciala, spatii de birouri si 300 de camere de hotel clasificate la cinci stele.
Firmele care vor realiza complexul Casa Radio vor fi obligate sa construiasca pe acest amplasament o cladire de birouri pentru activitati ale institutiilor statului.
Compania Europe Israel este actionarul majoritar al proiectul, cu o detinere 75%, statul detine 15% si o companie turceasca cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO