Eveniment

Deputatul PNL Adriana Săftoiu după rezultatele dezastruoase de la testele PISA: Nu elevii sunt vinovaţi că nu ştiu să citească eticheta de pe pachetul de biscuiţi

Deputatul PNL Adriana Săftoiu după rezultatele dezastruoase de la testele PISA: Nu elevii sunt vinovaţi că nu ştiu să citească eticheta de pe pachetul de biscuiţi

Autor: Teodor Bobei

04.12.2019, 08:00 851

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a afirmat, marţi, că la viitorul test PISA va fi la fel, cât timp nu se schimbă spiritul din scoala românească. ”Nu elevii sunt vinovaţi că nu ştiu să citească eticheta de pe pachetul de biscuiţi”, a adăugat fostul consilier prezidenţial.

”Rezultatele testelor PISA sunt de ani buni la fel. România ocupă mereu un loc modest. Şi e normal să fie aşa. Pentru că elevii noştri nu sunt învăţaţi în spiritul testelor PISA. Iau doar proba "citire", respectiv înţelegerea unui text. De exemplu, acum ceva ani au avut de interpretat o dietă de slăbire şi, în alt an, o etichetă de biscuiţi. Ca să poţi interpreta, citi aceste subiecte, presupune să ştii să faci corelare de informaţii, între chimie, biologie, anatomie etc. La noi, copiii nu învaţă făcând corelare între informaţii, între materii. Ei sunt învăţaţi să repete pe de rost nişte lecţii. Nu mă miră deloc că nu reuşim să facem saltul. Nu ştiu cum a sunat subiectul de acum, dar e limpede că îi aruncăm în “apă” fără ca bazinul să aibă apă. La viitorul test PISA va fi la fel, cât timp nu se schimbă spiritul din scoala românească. Nu elevii sunt vinovaţi că nu ştiu să citească eticheta de pe pachetul de biscuiţi”, a scris pe Facebook Adriana Săftoiu.

Ea mai precizează că PISA nu măsoară performanţa unui anumit curriculum şcolar, ci ceea ce ştiu şi pot face elevii în mod practic, la finalul învăţământului obligatoriu, abilitatea lor de a înţelege propriul proces de cunoaştere şi propriile experienţe de învăţare.

Aprecierile parlamentarului liberal vin după ce raportul PISA arată că 59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la ştiinţe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanţă. Raportul PISA clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

AFACERI DE LA ZERO