♦ Guvernul şi-a bugetat veniturile din 2024 pe o creştere economică prognozată de 3,4% ♦ Realitatea a fost însă mult sub proiecţie, iar economia României a crescut cu numai 0,9% în 2024.
Primele date de la Institutul Naţional de Statistică arată că economia României a înregistrat un avans de numai 0,9%. Toate de la început de an indicau un avans în jur de 3%.
Guvernul prognoza, la vremea respectivă, că toate segmentele economice vor creşte, de la industrie la IT sau construcţii. Realitatea din teren a fost însă diferită: numai consumul a crescut, dar s-a dus în creşterea importurilor, iar de avansul economic au beneficiat mai mult ţările din care au venit importurile. „Deşi cifrele detaliate privind creşterea economică vor fi publicate pe 7 martie, putem spune deja că creşterea slabă este puţin probabil să fi rezultat din cauza unei cereri interne scăzute. Dimpotrivă, creşterea de 13,4% a salariilor medii înseamnă că consumul privat a rămas de departe cel mai mare contribuitor la creştere, investiţiile fixe situându-se pe un loc distant secund. Cu toate acestea, dependenţa structurală a României de importuri înseamnă că o mare parte din creşterea consumului a fost acoperită prin importuri. Sunt necesare schimbări pe partea de ofertă pentru îmbunătăţiri în acest sens“, spune Valentin Tătaru, economistul-şef al ING România.
În aceeaşi vreme, exporturile ţării au scăzut, ca urmare a contracţiei din industrie. 2024 a fost greu pentru toată Europa.
Germania a încheiat anul în recesiune şi, inevitabil, a tras în jos toată economia europeană, inclusiv cea românească. Economia germană este un sfert din economia europeană şi spre ea merg un sfert din exporturile României.
Datele cu detalii despre cum au evoluat sectoarele economice vin pe 7 martie. În acest moment, INS a publicat numai „datele semnal”, adică evoluţia reală a economiei, fără explicaţii suplimentare. Cu toate acestea, remarcă Ciprian Dascălu de la BCR, creşterea economică slabă din 2024 a venit pe un fundal al creşterii salariilor cu peste 13% şi o inflaţie medie de 5,6%.
„Economia românească a fost abia peste linia de plutire în 2024. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda creşterii salariale nominale de 13,4% faţă de o inflaţie medie de 5,6%. Acest fapt pune sub semnul întrebării modelul bazat pe consum, care pare să aibă efecte negative neaşteptate. Datele detaliate sunt aşteptate pe 7 martie.”