Eveniment

Despre drepturi şi libertăţi. CCR: Se pot restrânge doar prin lege, iar starea de alertă este constituţională, atâta timp cât nu afectează drepturile şi libertăţile cetăţenesti

Despre drepturi şi libertăţi. CCR: Se pot restrânge...

Autor: Laura Buciu

13.05.2020, 13:45 403

Starea de alertă, aşa cum este ea reglementată, este constituţională câtă vreme nu afectează drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, se arată în motivarea Curţii Constituţionale a României, care precizează că drepturile şi libertăţile pot fi restrânse doar prin lege, emisă de Parlament.

CCR a decis, cu majoritate de voturi, să admită excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituţionale „în măsura în care acţiunile şi măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exerciţiului unor drepturi sau a unor libertăţi fundamentale”.

În motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor sau instituţii fundamentale ale statului „nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului”.

Decizia CCR de miercuri este definitivă şi general obligatorie.

Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO