Eveniment

Detinatorii de micro mai au 3 zile sa-si schimbe statutul. Cum comentati?

26.01.2010, 23:18 162

Detinatorii de microintreprinderi mai au trei zile la dispozitiepentru a depune actul prin care sa treaca la impozitarea exclusiv aprofitului, dupa renuntarea la regimul privilegiat de taxare pentrumicrointreprinderi, de 3% a impozitului pe venit. Totusi, noilereglementari sunt neclare pentru cei care detin firme mici, pentruca nu stiu inca de cand se aplica masura, ce acte trebuie sa depunasi unde si nici care sunt normele de aplicare ale acesteia.

"Microintreprinderile trebuie sa depuna la autoritatea fiscalacompetenta pana la 30 ianuarie 2010 Declaratia 010 - pentruinregistrarea fiscala a persoanelor juridice. Nerespectareatermenului prevazut anterior pentru depunerea declaratiei fiscaleconstituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la5.000 de lei (240- 1.200 de euro- n.r.), sustine Simona Chirica,senior associate in cadrul firmei austriece de avocatura Schoenherrsi Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori straini de pe piatalocala.

Pana in prezent, microintreprinderile au avut un regim specialde impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozituluipe profit si cea a impozitului pe venit (care a fost de 3% in2009). O hotarare de guvern apobata anul trecut, cu aplicabilitatede la inceputul acestui an, arata ca nu mai exista impozit pe venitin cazul microintreprinderilor, ceea ce inseamna ca ele vor platiun impozit pe profit de 16%, ca orice alta firma.

"Hotararea de Guvern nr. 1.620/2009 pentru modificarea sicompletarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal carese aplica de la 1 ianuarie 2010 nu contine nicio prevedere cuprivire la impozitarea veniturilor microintreprinderilor pentruanul 2010", adauga Chirica.

Totusi, faptul ca se elimina sistemul de impozitare pe venit de3% pentru microintreprinderi nu este scris clar in hotararea deguvern aprobata.

"E cazul ca Ministerul Finantelor sa se exprime explicit in ceeace priveste eliminarea acestei taxe, ca tot se ocupa de redactareaunei ordonante de urgenta, pentru ca in momentul de fata existafoarte multa incertitudine. Nu e scris limpede daca aceasta taxas-a scos sau nu si, pentru ca firmele sa depuna declaratia, trebuiesa se abroge titlul din Codul Fiscal referitor la regimul de taxarepentru microintreprinderi", sustine Emilian Duca, tax partner laBDO Tax Advisors.

Cei care administreaza microintreprinderi nu stiu ce safaca

"Nu stim absolut nimic. Am auzit discutii cum ca s-ar aplicaaceasta masura, dar nu am gasit pe nicaieri niste norme deaplicare", spune Adrian Barbu, managing partner in cadrul companieiShoppers, care a avut anul trecut o cifra de afaceri cuprinsa intre200.000 si 250.000 de euro. Compania Shoppers, care activeaza pepiata din 2004, este parte a grupului de firme The Consultants,care aduce sub aceeasi umbrela trei firme distincte, Shoppers(mystery shopping), Salesmen (formare profesionala in servicii sivanzari) si Powelink (consultanta). "Suntem dezavantajati pentrudoua din firme, Salesmen si Powelink, pentru ca la compania careofera servicii de mystery shopping plateam deja 16%", adaugaBarbu.

In aceeasi situatie este si Mircea Scarlatescu, cofondator alcompaniei Florex Online. "Nu am depus inca acte pentru modificaride statut si nici nu stim inca ce acte trebuie sa depunem. Din cateam inteles, metodologia de aplicare a acestei masuri nu este foartebine pusa la punct", sustine Scarlatescu. Florex Online a avut anultrecut afaceri de circa 175.000 de euro si o marja de profit depeste 30%.

Exista totusi microintreprinderi care au optat inca din aniitrecuti pentru plata unei cote de 16% din impozitul pe profit.

"Noi am lucrat intotdeauna cu 16% pentru ca, din discutiile pecare le-am avut cu contabilul, am inteles ca era la fel deavantajos" , spune Ilie Pop, administratorul firmei Prokind, carecomercializeaza baloane publicitare, tobogane, saltele, trambulinesau corturi gonflabile.

Doua solutii pentru cei care nu-si depun actele latimp

In opinia lui Radu Neferu, managing partner la firma deconsultanta financiar- fiscala CECAF Consulting din Bucuresti,detinatorii de microintreprinderi au doua optiuni in cazul in carenu depun declaratia 010 la administratia financiara de careapartine societatea.

"Cei care nu au depus declaratia la timp fie vor fi obligati sale depuna ulterior, dar cu amenda, fie se va trece la un un sistemautomat, prin care Ministerul Finantelor sa-si creeze o baza dedate cu cei care si-au schimbat regimul de taxare. Totusi, tind sacred ca se va opta pentru varianta care include sanctiuni", spunNeferu.

Microintreprinderile ar putea deveni nerentabile cu noulregim de taxare

Renuntarea la regimul privilegiat de impozitare pentrumicrointreprinderi ar putea duce la o renuntare pentru acestetipuri de societati, intrucat este posibil sa nu mai fie rentabile.Se stie ca exista companii care platesc o parte din salariileexecutivilor de top pe contracte de munca si restul banilor iiplatesc prin intermediul firmelor mici detinute de acestia.

"Aceasta formula ascunsa de incasare a unor venituri similaresalariului era destul de atractiva din punct de vedere financiarpentru middle si top manageri, in special expatii, care evitauplata unor taxe si impozite mai mari prin folosireamicrointreprinderilor. De remarcat ca regimul microintreprinderilornu este reglementat in celelalte state membre UE", adaugaChirica.

Cu cat se mareste impozitul

La o companie cu venituri anuale de 100.000 de euro, impozitultip micro de 3% presupunea plata catre stat a 3.000 de euro pe an.Daca profitul brut este de 80.000 de euro, de exemplu, impozitul de16% presupune plati catre stat de 12.800 de euro, deci de patru orimai mult decat la micro. La 40.000 de euro profit brut, impozituleste 6.400 de euro, dublu fata de micro, iar la 20.000 de europrofit brut impozitul este relativ egal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO