Eveniment

Deutsche Welle scrie despre abuzurile angajatorilor germani faţă de muncitorii români

Autor: Mediafax

28.07.2013, 21:24 515

Cazuri recente legate de accidente de muncă mortale şi concedieri abuzive, în care au fost implicaţi lucrători români, pun în evidenţă lacunele care permit unor firme germane să exploateze muncitorii sezonieri, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

Un român care a lucrat la un abator german timp de opt luni a fost concediat sub pretextul că ar fi încercat să îi asigure un loc de muncă surorii sale în cadrul firmei. Bărbatul a eludat agenţia de recrutare, scutind 800 de euro, dar la scurt timp după aceasta el a primit un document în limba germană din partea companiei pe care i s-a cerut să îl semneze. Românul l-a semnat fără să înţeleagă conţinutul, iar ulterior a aflat că şi-a semnat de fapt demisia.

„Întotdeauna le spunem oamenilor să nu semneze ceva ce nu înţeleg“, a declarat Szabolcs Sepsi, de la Federaţia Sindicatelor Germane (DGB). Românul fusese angajat cu contract de muncă temporar.

Un contract de muncă temporar stipulează în general salarii bazate pe îndeplinirea sarcinilor şi nu pe numărul de ore lucrate. Potrivit lui Christian Brunkhorst, şef de operaţiuni şi politică industrială în cadrul sindicatului IG Metall, nu este nimic fundamental greşit cu acest concept, dar „problema este că firmele folosesc din ce în ce mai mult contracte de muncă temporare pentru a scădea standardele condiţiilor de muncă, pentru a diminua drepturile muncitorilor şi a folosi dumpingul salarial“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO