Eveniment

Dezastru în finanţele publice. România s-a situat în anul 2023 pe locul al treilea în UE în funcţie de nivelul deficitului bugetar şi va fi pe locul întâi în acest an. Deficitul bugetar al României va fi în acest an de 7,9% din PIB pe sistemul ESA (estimările guvernului), după ce, anul trecut, deficitul a fost de 6,5% din PIB

Sunt şase ani deja de când România a depăşit limita de 3% din PIB a deficitului bugatar şi, cu proiecţia trasată de guvernul la final de mandat, s-ar face 12 ani în care ţara a trăit din împrumuturi cu mult peste ceea ce ar fi trebui/ar fi trebuit să-şi permită.

Autor: Iulian Anghel

23.10.2024, 08:30 763

În 2013, România s-a situat în spatele Italiei (7,2% din PIB, deficit) şi al Ungariei (6,7% deficit), potrivit ultimelor date publicate ieri de Eurostat, oficiul de statistică al UE Pe ansamblu, UE nu a stat bine în 2023, media deficitului Uniunii fiind de 3,5% din PIB, în creştere faţă de 3,2% din PIB în 2022.

Pentru România, guvernul aflat la final de mandat vede o ajustare lină a deficitului bugetar. „Planul fiscal structural pe termen mediu”, document ce trebuie agreat de Comisia Europeană, prevede o revenire la deficitul de sub 3% din PIB abia în 2031. Până atunci însă vor fi vârfuri ale deficitului – 7,9% din PIB în acest an (în sistemul european ESA–10 care include în calculul deficitului şi promisiunile de plată neonorate până la finalul unui an) şi 7% din PIB, anul viitor. Ultima rectificare bugetară (şi prima) pe 2024 prevedea un deficit de 6,9% din PIB (în sistemul cash) şi iată-l acum spre 8% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro