România a primit, în primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei „absorbţii“ de 0,004% din totalul sumei alocate în exerciţiul financiar curent.
Cum principalele autorităţi de management prin intermediul cărora se fac rambursările din fonduri UE nu sunt autorizate, România nici nu poate spera să primească bani, deşi Ministerul Finanţelor a bugetat pentru acest an venituri de la UE, din fondurile structurale, de aproape 10 miliarde de lei.
Pe de altă parte, ocupat cu acoperirea salariilor şi a pensiilor, Ministerul Finanţelor nici nu are bani pentru a suplini golul, până ce ar urma să vină fondurile nerambursabile.
Ministerul Finanţelor a împrumutat la începutul săptămânii un miliard de euro de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru confinanţarea proiectelor derulate cu fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene - aproximativ 22 de miliarde de euro în exerciţiul financiar 2014-2020.
În execuţia bugetară la cinci luni, Minsterul Finanţelor arată că a primit de la UE, în perioada amintită, 4,68 mld. lei (ceva peste 1 mld. euro) şi a cheltuit în contul proiectelor astfel dezvoltate 5 mld. lei (1,1 mld. euro). Dintr-o altă statistică, tot a Ministerului Finanţelor (Balanţa financiară netă a fluxurilor financiare dintre România şi UE), rezultă că majoritatea fondurilor prmite sunt subvenţii agricole.