Eveniment

Dezastru pe mediu: 61 de orase se ingroapa in gunoi

Dezastru pe mediu: 61 de orase se ingroapa in gunoi

Nicolae Nemirschi, ministrul mediului: Sunt 80% sanse ca reprezentatii Comisiei Europene sa nu deschida procedura de infringement impotriva Romaniei pentru capitolul deseuri.

17.07.2009, 00:00 38

Romania nu a reusit pana ieri sa-si respecte angajamentele de a inchide toate cele 78 de depozite de deseuri neconforme care aveau termen iulie 2009, astfel incat Comisia Europeana (CE) poate declansa procedura de infringement impotriva statului roman. Guvernul si autoritatile publice locale isi arunca reciproc vina.
„Responsabilitatea gestionarii depozitelor de deseuri revine autoritatilor publice locale. Ele sunt responsabile pentru colectarea, transportarea, depozitarea si eventual valorificarea deseurilor. Ministerul Mediului trebuie doar sa transmita normele europene aplicabile in domeniu, fapt de care s-a si ocupat. Incercam insa sa acceleram procesul de sistare a activitatilor la depozitele neconforme si apreciez ca sunt 80% sanse ca reprezentatii Comisiei Europene sa nu deschida procedura de infringement impotriva Romaniei pentru capitolul deseuri", a explicat Nicolae Nemirschi, ministrul mediului.
Autoritatile locale spun insa ca vina apartine fie primarilor anteriori, fie Guvernului care intarzie platile pentru lucrarile realizate. „Cea mai mare problema in inchiderea gropii de gunoi de la Tomesti o reprezinta finantarea de la Guvern care intarzie si nu tine pasul cu constructia. In plus, inca din 2004 am avut un proiect care prevedea construirea unui nou depozit corespunzator prin fonduri ISPA, insa primarul de atunci a respins propunerea si a sistat lucrarile", a declarat Gheorghe Nechita, primarul municipiului Iasi, una dintre localitatile care trebuia sa sisteze de ieri activitatea la depozitul de deseur. Primarul a spus insa ca va reusi sa se incadreze in programul CE, constructia unui nou depozit fiind aproape finalizata. Valoarea proiectului se ridica la 29 mil. euro, peste 20 de mil. fiind asigurate de Guvern.
In prezent, la nivel national sunt 61 de depozite de deseuri municipale neconforme care ar fi trebuit inchise pana la 16 iulie 2009 si alte peste 5.700 de depozite de deseuri neconforme neinchise in mediul rural. In plus, pana in 2017 Romania trebuie sa sisteze etapizat activitatea la alte 50 de depozite de deseuri municipale care opereaza sub standardele europene. Potrivit Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor, Romania are nevoie de aproximativ 59 de depozite de deseuri, acestea fiind capabile sa preia intreaga cantitate de deseuri generate la nivel national. Din cele 59, in Romania functioneaza in prezent doar 20 de depozite de deseuri conforme cu standardele.
Ministrul a precizat ca in prezent sunt in lucru aproximativ 30 de proiecte pentru constructia de depozite de deseuri noi, cea mai mare parte a finantarii fiind asigurata din fonduri europene neramburasabile. Pana in 2013, Romania beneficiaza prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS), axa doi de management al deseurilor, de 1,1 mld. euro din partea Uniunii Europene. „In prezent sunt in lucru aproximativ 30 de proiecte pentru construirea de depozite de deseuri conforme cu standardele europene. Costul unei gropi de gunoi variaza intre 25 si 44 de milioane de euro, iar construirea poate dura pana la doi ani", a adaugat Nemirschi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO