Eveniment

Dezastrul continuă. Zero cenţi fonduri structurale absorbite de la UE în ianuarie

Dezastrul continuă. Zero cenţi fonduri structurale...

Autor: Iulian Anghel

28.02.2018, 00:04 1095

Niciun cent nu a fost primit în ianuarie de la UE pentru proiectele care sunt dezvoltare cu fonduri structurale. Fondul de dezvoltare rurală a primit şi el zero finanţare, singurele sume intrate în ţară fiind cele destinate subvenţiilor agricole – 664 milioane de euro – arată datele Ministerului de Finanţe.

Al cincilea an al exerciţiului financiar 2014-2020 debu­tează cu stângul, iar rata de absorbţie este, potrivit ultimei statistici a Mi­nisterului Dez­voltării şi Fondurilor Europene din 2 fe­bruarie, de 4,9% - 1,1 mld. euro din totalul de 22,6 miliarde de euro fon­duri struc­turale acor­date României în exerciţiul financiar curent. Ministrul fondurilor europene Rovana Plumb s-a întâlnit ieri la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene.

„Pentru a stabili împreună măsuri care să sporească atragerea şi eficienţa cheltuirii fondurilor europene în România“, după cum anunţa ministerul de resort.

Rovana Plumb a discutat cu Marianne Thyssen, comisar european pentru ocupare şi afaceri sociale, despre Programului Operaţional Capital Uman (POCU) şi, după cum admit oficialii români, „despre posibile măsuri pentru evitarea dezangajării de fonduri, de la finalul acestui an“.

Pentru că aceste dezangajări sunt cât se poate de aproape.

PO Capital Uman are o alocare de 4,3 mi­liarde de euro şi o rată de absorbţie zero – este singurul program care nu a luat niciun cent de la UE în primii patru ani ai exerciţiului financiat 2014-2020.

Ministrul român anunţă însă lansarea, în acest an, a apelurilor aferente sumelor încă nealocate, în valoare de 2,8 miliarde de euro, pentru POCU. Deocamdată programul a solicitat UE 3,8 milioane de euro şi a primit zero cenţi.

Nu mai puţin de 1,5 miliarde de euro sunt în acest an sub presiunea „dezangajării“ (sume care sunt retrase pentru că nu au fost cheltuite în timpul stabilit), după cum anunţa înainte de a pleca din minister predece­sorul Rovanei Plumb, Marius Nica.

Singurul program care este cât de cât avansat este Programul Operaţional Infra­structura Mare, cu o alocare de 9,4 miliarde de euro şi o absorbţie de 858 milioane de euro (9%).

Programul este rezultatul fuziunii a fostelor programe Transporturi şi Mediu din exerciţiul financiar 2007-2013 şi merge ceva mai bine pentru că sunt şantiere începute care acum trebuie doar continuate.

Faţă de situaţia de azi, ianuarie 2011 (începutul celui de-al cincilea an al primului exerciţiu financiar multi­anual la care participa România) prindea programul Transpor­turi cu o absorbţie de 1% (45 mil. euro din totalul alocărilor de 4,5 mld. euro).

Rata totală de absorbţie era de 3%, faţă de 4,9% în ianuarie 2018.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO