Eveniment

Dezastrul de la Mariupol continuă: Un posibil atac chimic este monitorizat de oficialii occidentali

Dezastrul de la Mariupol continuă: Un posibil atac...

Autor: Dorin Oancea

12.04.2022, 07:09 40

Oficialii occidentali au reacţionat la informaţiile privind un posibil atac chimic în oraşul ucrainean Mariupol, arată Sky News.  

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat: "Suntem conştienţi de rapoartele din mass-media sociale care susţin că forţele ruse au desfăşurat o potenţială muniţie chimică în Mariupol, Ucraina. Nu putem confirma în acest moment şi vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia”.

El a adăugat că aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, „sunt profund îngrijorătoare şi reflectă îngrijorările pe care le-am avut cu privire la potenţialul Rusiei de a folosi o varietate de agenţi de control al revoltei, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenţi chimici, în Ucraina".

Ministrul britanic de externe Liz Truss a adăugat pe Twitter: "Rapoarte potrivit cărora forţele ruseşti ar fi putut folosi agenţi chimici într-un atac asupra populaţiei din Mariupol. Lucrăm de urgenţă cu partenerii pentru a verifica detaliile. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare în acest conflict şi îi vom cere socoteală lui Putin şi regimului său."

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a scris pe Twitter: "Rapoarte foarte îngrijorătoare din mai multe surse despre posibila utilizare a armelor chimice în Mariupol. Este nevoie de o verificare urgentă a faptelor de către partenerii internaţionali."

În discursul său de luni seara, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a spus că armele chimice au fost deja folosite.

La începutul zilei au existat rapoarte neconfirmate care sugerau că ar fi fost folosite arme chimice într-un atac asupra oraşului Mariupol. Preşedinta Comisiei parlamentare pentru integrarea Ucrainei în UE, Ivanna Klympush, a declarat că Rusia a folosit o "substanţă necunoscută" asupra oraşului. Sky News nu a reuşit să verifice în mod independent niciuna dintre aceste afirmaţii.

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris pe canalul său Telegram că rapoartele privind atacul nu au fost confirmate şi că se aşteaptă să ofere detalii şi clarificări mai târziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO