Eveniment

Dezastrul de pe marile bulevarde ale Capitalei, „răsplătit“ cu amenzi de 1.000 de euro

Dezastrul de pe marile bulevarde ale Capitalei,...

Autor: Bogdan Alecu

06.01.2016, 00:04 2462

Inspectorii Primăriei Capitalei au amendat firmele de salubrizare responsabile cu deszăpezirea în cele şase sectoare ale Capitalei cu câte 5.000 de lei fiecare (aprox. 1.100 de euro) pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin. Ieri dar şi astăzi marile bulevarde ale Capitalei erau pline de zăpadă, motiv pentru care pe majoritatea acestora maşinile rulau cu cel mult 30-40 km/h, potrivit datelor din trafic. Amenzile sunt nesemnificative raportat la businessul acestor cinci companii responsabile de deszăpezirea Bucureştiului, care au avut împreună profituri cumulate de 45 de milioane de lei în 2014, potrivit datelor de la Finanţe. Totodată, primăria a somat 416 persoane juridice, din care 217 asociaţii de proprietari, pentru că nu au curăţat zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor, conform obligaţiilor ce le revin. Acţiunile de control privind obligaţia persoanelor fizice şi juridice de a curăţa trotuarele de zăpadă şi gheaţă dar şi modul în care operatorii respectă planul de deszăpezire vor continua şi în zilele următoare, potrivit reprezentanţilor primăriei generale. Cele cinci firme de salubrizare care asigură deszăpezirea în Bucureşti au fost verificate luni, toate fiind amendate „pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere a drumului public pe timp de iarnă“, potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei.

Firma Romprest asigură deszăpezirea în sectoarele 1 şi 2, Supercom - în sectorul 2, Rosal - în sectorul 3, Rebu - în sectorul 4 şi Urban în sectorul 6.  Cele mai recente date arată că cele cinci companii care ar trebui să asigure deszăpezirea Capitalei au avut afaceri foarte profitabile. Astfel, Romprest a încheiat 2014 cu afaceri de cca 239 de milioane de lei şi un profit net de aproape 11 milioane de lei, Supercom a avut afaceri de 147,5 milioane de lei şi un profit net de 19 milioane de lei, Rosal a încheiat 2014 cu afaceri de 204 milioane de lei şi profit de 1,2 milioane de lei, Rebu a marcat un business de 94 de milioane de lei şi un profit net de 9 milioane de lei, iar Urban a avut afaceri de 157 de milioane de lei şi un profit net de 4,2 milioane de lei. În plus, ieri dimineaţă erau cinci semafoare nefuncţionale, în Piaţa Crângaşi, pe Splaiul Unirii - şoseaua Vitan-Bârzeşti, pe şoseaua Valea Oltului - Prelungirea Ghencea şi pe Strada Virtuţii - Splaiul Independenţei. în intersecţiile cu probleme au fost prezenţi agenţi de circulaţie, pentru fluidizarea traficului, a precizat Poliţia Capitalei.

Poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei şi reprezentanţii Registrului Auto Român au făcut controale în trafic pentru depistarea autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă, obligatorii dacă drumul este acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei. Conform Codului Rutier, şoferii care nu au autovehiculele echipate cu anvelopre de iarnă pot primi între nouă şi 20 de puncte de penalizare şi amenzi între 945 şi 2.100 de lei, putând să le fie reţinut şi certificatul de înmatriculare a maşinii. După reţinerea certificatului, şoferii trebuie să meargă la Serviciul poliţiei rutiere, pentru a primi o dovadă cu care vor putea circula 15 zile, până vor echipa maşina cu anvelope de iarnă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO