Eveniment

Dezastrul din sănătate: pacienţii sunt forţaţi să plece în alte judeţe pentru spitalizare. Patul simplu, fără dotări, nu reprezintă act medical

Dezastrul din sănătate: pacienţii sunt forţaţi să...

Autor: Mirabela Tiron

17.09.2021, 00:07 2223

Distribuţia inegală a paturilor de spital pe judeţe dar şi absenţa unor echipamente şi a personalului medical calificat pentru a asigura efectuarea unor investigaţii sau proceduri forţează pacienţii să plece în alte judeţe, spre spitale care le pot asigura servicii pentru nevoile medicale.

Bucureştiul ocupă primul loc în top după indicatorul paturi la mia de locuitori (11 paturi în spitale publice la mia de locuitori), urmat de Cluj cu nouă paturi la mia de locuitor. La polul opus se află judeţele Tulcea, Vrancea, Ialomiţa, şi Giurgiu, cu trei sau patru paturi la mia de locuitori.

Oraşele dezvoltate dispun de mai multe paturi în spitalele publice dar în acelaşi timp au dotări adecvate şi personal calificat pe toate secţiile. Peste 60% din pacienţii care ajung la spitalul de pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti vin din afara oraşului, în special din Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa. Pacienţii sunt forţaţi să se deplaseze pentru a beneficia de proceduri de diagnostic şi tratament.

“Sistemul public de sănătate suferă de mai multe probleme, una dintre acestea fiind distribuţia inegală a paturilor, la fel ca distribuţia inegală a medicilor. Aceste paturi trebuie să aibă şi dotările necesare. Patul simplu, fără dotări, nu poate să fie considerat act medical”, a spus Laszlo Lorenzovici, consultant în cadrul companiei Hospital Consulting. Este nevoie de o reformă în sănătate, care să înceapă cu asigurarea nevoii medicale primare a comunităţii, potrivit lui Beatrice Mahler, manager la “Marius Nasta”.

În România sunt  368 de spitale de stat, cu o capacitate de 125.000 de paturi, în care se internau aproape 4,3 milioane de pacienţi în 2019, potrivit insse.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO