Eveniment

Dezastrul preşedintelui Klaus Iohannis: Spitalele ard, iar preşedintele României convoacă şedinţe după care nu se schimbă nimic

Dezastrul preşedintelui Klaus Iohannis: Spitalele ard,...

Autor: Georgiana Mihalache, Mirabela Tiron

04.10.2021, 07:25 1279

♦ Trei incendii au zguduit sistemul sanitar românesc în mai puţin de un an - cel de la Piatra Neamţ, cel de la Matei Balş şi, cel mai recent, de la Constanţa ♦ Reacţia preşedintelui Iohannis a fost de formă, cerând măsuri şi promiţând soluţii fără să facă de fapt nimic ♦ „Nu putem face angajări de tehnicieni, nu s-a schimbat nimic“, spun managerii spitalelor.

Şirul dezastrelor din spitalele româneşti continuă cu un nou incendiu în secţia ATI a Spitalului de boli infecţioase din Constanţa, care a dus la decesul a şapte pacienţi vineri. Acesta este al treilea mare incendiu din spitalele româneşti în mai puţin de un an, iar bilanţul total este tragic - 42 de pacienţi morţi din noiembrie 2020 până acum chiar în secţiile unde îşi căutau salvarea.

Iar procesele pentru a stabili cauzele şi vinovaţii bat pasul pe loc. La fel şi soluţiile găsite de autorităţi, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis care, deşi s-a implicat direct în modernizarea circuitelor electrice din spitale prin întâlniri cu specialiştii, nu a impus nicio măsură.

Deşi pentru imagine a convocat o întâlnire cu directorii de spitale şi cu inginerii, Iohannis nu a făcut nimic după incendiile de la Piatra Neamţ şi de la Matei Balş din Bucureşti. Despre faptul că nu s-a schimbat nimic vorbesc chiar managerii spitalelor, care au participat pe 27 septem­brie la conferinţa ZF Health&Pharma, organizată de Ziarul Financiar.

„Spitalul Fundeni are 1.000 de paturi, două  structuri, două clădiri mari şi vechi şi avem doar un inginer în structură şi 3-4 electricieni. Este imposibil să găsim soluţii tehnice corecte cu un aparat atât de redus, este nevoie de un director tehnic. Director tehnic nu avem în organigramă, din păcate salarizarea din servicii administrative este neatractivă, cu greu găsim oameni performanţi. Grilele de salarizare nu pot fi modificate de noi, sunt stabilite prin ordine, e dificil să avem oameni de calitate pe poziţii importante“, declara în cadrul ZF Health&Pharma Anca Coliţă, manager la Institutul Clinic Fundeni, care mai menţiona că din punctul ei de vedere nu s-a schimbat nimic în sistemul de sănătate de la tragedia din Piatra Neamţ.

O poză bifată de la o întâlnire cu directorii de spitale şi cu inginerii, o declaraţie de presă şi tăcere - acestea au fost acţiunile lui Iohannis în ultimul an în legătură cu sistemul sanitar. Astfel, prin faptul că nu a făcut nimic, deşi a aflat problemele din spitale, iar acestea s-au repetat, preşedintele Iohannis este direct responsabil de tragediile care se întâmplă în spitalele româneşti, care sunt supuse unei presiuni uriaşe, deşi sunt vechi de zeci de ani.

„De la tragedia din Piatra Neamţ nu am văzut niciun raport public, eu am cerut oficial rapoartele, dar nu am primit nimic. Rapoartele ajung maculatură în sertarele lor. Nimeni nu stă cu aceste rapoarte în mână să vadă săptămânal  progresul implementării măsurilor în spitale pentru prevenirea acestor tragedii. Toţi cei care au condus Ministerul Sănătăţii, şefii DSP, şefii de spitale şi preşedintele, care doar se pozează în spitale şi care nu vine să vadă problemele reale, ar trebui să iasă şi să spună ce măsuri au luat după tragedia de la Piatra Neamţ“, a spus Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de Sănătate. El a mai precizat că se cere suplimentarea paturilor în secţiile ATI ale spitalelor pentru a face faţă valului de pacienţi COVID-19 dar  „paturi în plus înseamnă presiune mai mare pe instalaţia de oxigen, risc mai mare de explozie, incendii. Supraîncărcarea ATI creşte riscurile“, a mai adăugat el.

Lazlo Lorenzovici, consultant în sănătate, manager al firmei de consultanţă Hospital Consulting, spune că în România meseria de inginer de instalaţii este pusă pe locul doi.

Mai mult, în spitalele de stat nu există poziţii pentru director tehnic, fiind scoase din organigramă aceste funcţii.

„Trebuie să existe răspundere. Problemele sunt multiple în sistemul sanitar, de la lipsa unei strategii, a unor direcţii, competenţele oamenilor de la conducerea spitalelor şi din sistem, de aceea asistăm la aceste sângerări a spus Lorenzovici.

În condiţiile creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi presiunii pe spitale să creeze locuri în terapie intensivă în spitale vechi, fără specialişti tehnici, unităţile medicale devin adevărate capcane pentru pacienţi. „Doamne fereşte! Dar cred că echipele care au mers acolo să verifice cauzele acestui incendiu vor comunica imediat ce se află exact mersul lucrurilor şi este clar că trebuie trase învăţămintele de aici, pentru a preveni astfel de accidente în alte părţi“, spunea preşedintele Iohannis după incendiul de la Piatra Neamţ.

La nici un an de la această declaraţie, după un alt incendiu la Spitalul de boli infecţioase din Constanţa, Iohannis a declarat că este „îngrozit“. „Astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii“, a mai spus şeful statului. Iohannis nu a precizat nimic însă despre lipsa sa de acţiune, cu toate că şi-a luat rolul de a rezolva situaţia dramatică din spitale.

 

14 nov. 2020 Incendiu la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ

Incendiu izbucnit la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. În urma incendiului, şapte persoane au decedat direct, iar medicul de gardă a avut arsuri de gradul II şi III pe 80% din suprafaţa corporală, urmând să fie transferat ulterior în străinătate.

Bilanţul tragediei: 15 pacienţi decedaţi.

 

29 ian. 2021 Incendiu la Spitalul Matei Balş din Bucureşti

Un incendiu a izbucnit într-un corp de clădire al spitalului Matei Balş. Au fost evacuaţi în jur de 120 de pacienţi. Zeci de pacienţi internaţi în Spitalul „Matei Balş” au fost transferaţi la alte spitale din Capitală, unii în stare gravă, intubaţi, alţii dependenţi de oxigen.

Bilanţul tragediei: 20 pacienţi decedaţi.

 

1 oct. 2021 Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

Incendiul a izbucnit la secţia ATI. A fost activat planul roşu de intervenţie. 113 pacienţi erau internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, din care 10 în ATI. ISU Constanţa confirmă decese. Toţi pacienţii vor fi transferaţi  la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi un spital mobil ISU.

Bilanţul preliminar al tragediei: 7 pacienţi decedaţi.

Şedinţa convocată de Klaus Iohannis la 18 noiembrie 2020, la câteva zile după incendiul de la Piatra Neamţ. Au venit reprezentanţi ai guvernului, medici, şefi de spitale şi specialişti pentru a vorbi despre instalaţiile de gaze şi reţelele de electricitate din spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO