Eveniment

Dezastrul sanitar continuă. În ultimele două săptămâni au murit peste 4.700 de oameni din cauza COVID-19, cât un orăşel mic de provincie. Zilnic, numărul de infectări este unul extrem de mare, de peste 15.000

Dezastrul sanitar continuă. În ultimele două...

Autor: Georgiana Mihalache

21.10.2021, 00:07 441

Printre aceste cazuri noi sunt viitorii pacienţi din ATI, atrag atenţia medicii şi specialiştii în sănătate ♦ În cea mai mare criză sanitară, România nu are un guvern cu puteri depline, după ce parlamentul nu a votat varianta propusă de USR – Dacian Cioloş ♦ Preşedintele Iohannis a chemat la consultări partidele astăzi, după ce chiar el le-a întârziat săptămâna trecută.

În ultimele două săptămâni, în România s-au infectat aproape 200.000 de oameni, cu o medie de circa 15.000 de cazuri noi zilnice, iar situaţia sanitară extrem de gravă duce ţara în clasamente negative cum ar fi cele mai multe decese zilnice din Uniunea Europeană sau al treilea loc la nivel mondial privind numărul zilnic de morţi din cauza COVID-19.

În aceeaşi perioadă, au murit peste 4.700 de oameni, cât populaţia totală a unui orăşel mic de provincie – Fierbinţi-Târg, din Ialomiţa, în inima Bărăganului. De altfel, orăşelul din Ialomiţa ocupă locul al şaptelea şi în statistica naţio­nală după cele mai mari incidenţe de cazuri COVID-19 în populaţie. Media din ultimele 14 zile a fost de 16,5 cazuri la mia de locuitori, ace­eaşi cu cea din Bucureşti.

Măsuri tardive

Deşi cifrele oficiale arată încă de acum două săptămâni o creştere alarmantă a numărului de cazuri, cu peste 10.000 de infectări zilnice, autorităţile, de la preşedintele Klaus Iohannis la guvern şi liderii partidelor politice, nu au făcut nimic pentru a încerca să oprească „hemoragia” din Sănătate.

Mai mult, Iohannis a întârziat nepermis de mult consultările cu partidele pentru a propune un nou guvern şi premier, spunând că lasă timp partidelor să negocieze. Între timp, spitalele erau pline de pacienţi care aveau nevoie de oxigen, de medicamente. Iar medicii şi cei din linia întâi de luptă cu virusul aveau nevoie de măsuri concrete şi ferme pentru a mai degreva spitalele de numărul mare de pacienţi.

„Dacă aveţi dumneavoastră certificat de vaccinare, e în regulă, numai dacă vine vreun control trebuie să îl arătaţi”, a fost reacţia unui angajat al unui restaurant din Bucureşti în weekend, care a scanat certificatul de vaccinare doar pentru o persoană dintr-un grup de trei oameni care s-au aşezat la o masă. Şi în acest context, fără măsuri clare şi control ferm din partea statului prin instituţiile din subordine, fără coerenţă, cum pot ocoli românii infectarea?

Obligativitatea certificatului verde a fost singura măsură luată de autorităţi pentru a limita răspândirea pandemiei în cel mai dur val care a lovit sistemul sanitar.

Carantina este întrevăzută

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a convocat o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri „clare, restrictive”.

„Pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum“, a afirmat Iohannis.

„Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate”, a afirmat Iohannis. Astfel, din declaraţiile şefului statului, se întrevede o posibilă carantină, dar şi schim­bări care vizează mersul elevilor la şcoală în format fizic. Totuşi, România a pierdut 4.700 de oameni răpuşi de infecţia cu COVID-19, iar medicii au cerut zile în şir măsuri pentru limitarea răspândirii virusului astfel încât să se poată ocupa de pacienţii în stare gravă, fără a mai aglomera sistemul cu alţi bolnavi infectaţi cu COVID-19, în lipsa unor restricţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO