Eveniment

Dezvăluiri despre planul Rusiei în Ucraina: Ministerul britanic de Externe afirmă că Kremlinul vrea instalarea unui lider pro-rus la Kiev, în timp ce se gândeşte dacă să invadeze şi să ocupe Ucraina

Dezvăluiri despre planul Rusiei în Ucraina: Ministerul...

Autor: Dorin Oancea

23.01.2022, 09:07 195

Ministerul britanic de Externe a declarat, într-un comunicat, că deţine informaţii potrivit cărora guvernul rus plănuieşte "instalarea unui lider pro-rus la Kiev, în timp ce se gândeşte dacă să invadeze şi să ocupe Ucraina", relatează CNN.

"Fostul deputat ucrainean Evhen Murayev este considerat un potenţial candidat", a precizat Biroul britanic pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare. Murayev a declarat sâmbătă pentru CNN că "nu există nimic de comentat" în legătură cu acuzaţiile, întrucât este cetăţean ucrainean şi se confruntă încă cu sancţiuni ruseşti.

Declaraţia a continuat cu numele altor patru foşti oficiali ucraineni, afirmând: "Avem informaţii că serviciile de informaţii ruseşti menţin legături cu numeroşi foşti politicieni ucraineni", inclusiv Serhiy Arbuzov, prim-viceprim-ministru al Ucrainei din 2012 până în 2014 şi prim-ministru interimar în 2014, Andriy Kluyev, prim-viceprim-ministru din 2010 până în 2012 şi şef de cabinet al fostului preşedinte ucrainean Ianukovici, Vladimir Sivkovici, fost şef adjunct al Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare (RNBO) şi Mykola Azarov, prim-ministru al Ucrainei în perioada 2010-2014, se arată în comunicat.

"Unii dintre aceştia au contacte cu ofiţeri de informaţii ruşi implicaţi în prezent în planificarea unui atac asupra Ucrainei", a adăugat comunicatul Ministerului britanic de Externe. Rusia a negat acuzaţiile potrivit cărora ar plănui să atace Ucraina.

Duminică dimineaţă, Ministerul de Externe al Rusiei a cerut Ministerului de Externe al Marii Britanii să "înceteze să se mai implice în provocări", a relatat agenţia de ştiri de stat TASS.

"Dezinformarea răspândită de Ministerul britanic de Externe este încă o dovadă că acestea sunt ţările NATO, conduse de anglo-saxoni, care escaladează tensiunile în jurul Ucrainei. Facem apel la Ministerul britanic de Externe să înceteze activităţile provocatoare, să nu mai răspândească prostii şi să se concentreze pe studierea istoriei jugului tătaro-mongol", a declarat pentru TASS un reprezentant al Ministerului rus de Externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO