Eveniment

Dezvăluiri despre vaccinul de la AstraZeneca: Riscurile depăşesc beneficiile pentru grupa de vârstă 30-39 de ani

Dezvăluiri despre vaccinul de la AstraZeneca: Riscurile...

Autor: Magda Gheorghiţă

19.05.2021, 12:36 2661

Riscurile vaccinării cu AstraZeneca depăşesc beneficiile, cel puţin pentru grupa de vârstă 30-39 de ani, arată un studiu făcut în Marea Britanie. Riscul de tromboză în rândul populaţiei este mai mare după vaccinare, arată studiul publicat în British Journal of Medicine.

Cifrele spun că, pentru grupa 30-39 de ani, chiar şi în rândul celor care au comorbidităţi, riscul de deces este de 7,4 la 100 de mii. Presupunând că vaccinul are o eficacitate de 100%, ar trebui să fie vaccinaţi peste 13.500 de oameni ca să fie evitat un deces. Aceşti oameni ar fi expuşi efectelor adeverse pe termen scurt şi mediu.

Pentru fiecare om care ar fi putut muri din cauza coronavirusului, ar putea apărea două cazuri de tromboză. Pentru fiecare două decese care pot fi prevenite prin vaccinarea cu AstraZeneca, patru oameni care ar fi supravieţuit chiar şi fără vaccin pot face tromboze. Iar din aceşti patru, unul ar putea muri, iar trei ar putea rămâne cu sechele grave.

În aceste condiţii, se întrebă medicii care au făcut studiul, dacă ar fi oportună vaccinarea acestei categorii de vârstă cu AstraZeneca.

Pentru celelalte categorii de vârstă, date spun că riscurile de tromboză venoasă cerebrală sunt subestimate în prospectul vaccinului, unde este precizat că poate surveni un caz la 250.000 de oameni vaccinaţi.

De fapt, pe toate grupele de vârstă confundat, riscul este de 2,5 cazuri la o sută de mii de vaccinaţi. De 20 de ori mai mare decât riscul de tromboză în rândul populaţiei generale.

Mai multe ţări din Europa au renunţat deja la vaccinul AstraZeneca, Norvegia şi Danemarca au fost primele, Austria a anunţat că va renunţa şi ea.

Nu există o statistică a cazurilor de tromboză venoasă în România. Ceea ce ştim este că, până acum, la noi au apărut mai mult de 6000 de reacţii adverse la nici cinci sute de mii de doze administrate, cel mai mare procent pentru toate vaccinurile administrate la noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO