Eveniment

Dezvăluiri din documentarul ”Regele Mihai: drumul către casă”: Cum a încercat regele Mihai în anii '90 să obţină bani de la miliardarii americani de pe Wall Street pentru a-şi finanţa întoarcerea acasă

Dezvăluiri din documentarul ”Regele Mihai: drumul...

Autor: Adelina Mihai

23.10.2021, 15:41 1463

@ Regele Mihai a cerut sprijinul miliardarilor americani de pe Wall Street în prima sa vizită în SUA de după căderea regimului Ceauşescu.

@ Ross Perot şi David Rockefeller s-au numărat printre miliardarii contactaţi de regele Mihai pentru a-i susţine cauza, arată dezvăluirile din noul documentar ”Regele Mihai: drumul către casă”, care va avea premiera mâine, de la ora 21:00, pe HISTORY Channel.

@ Ross Perot a fost aproape să îi ofere 4 milioane de dolari regelui Mihai.

Aflat într-o situaţie financiară dificilă şi cu dorinţa de a strânge bani pentru a se întoarce în România, regele Mihai a căutat sprijinul marilor miliardari americani la începutul anilor '90, în prima sa vizită în SUA de după căderea comunismului în România.

Ross Perot, miliardarul american care a candidat independent la alegerile prezidenţiale din SUA în 1992, a fost aproape să îi ofere 4 milioane de dolari regelui Mihai, însă promisiunea sa nu a putut fi îndeplinită deoarece Departamentul de Stat american s-a opus acestei iniţiative.

Ross Perot, David Rockefeller (bancherul american care a fost preşedinte şi CEO al Chase Manhattan Corporation, actuala JP Morgan Chase& Co) , dar şi alţi miliardari s-au numărat printre oamenii de afaceri care au fost ”empatici” cu cauza regelui Mihai şi care au participat la discuţii, dar care însă nu au rezultat în alocarea de fonduri pentru regele Mihai.

Toate aceste dezvăluiri apar în documentarul ”Regele Mihai: drumul către casă”, a cărui premieră va avea loc mâine, pe 24 octombrie 2021, la ora 21:00, pe HISTORY Channel. Detaliile despre aceste întâlniri sunt făcute în cadrul unui interviu realizat în această vară la Londra cu David Cregeen, cel care a jucat rolul de ”ambasador special” al acestor întâlniri pentru regele Mihai. De altfel, în interviu, Creegen spune că regele Mihai a pus bazele unei fundaţii în SUA alături de Bob Knight (preşedintele Showman Sterlings şi un prieten apropiat al lui George Bush Sr.) pentru strângerea de fonduri.

Documentarul “Regele Mihai: Drumul către casă”, lansat de Chainsaw Film Productions şi HISTORY Channel,  prezintă povestea nespusă a vieţii Regelui în exil începând cu expulzarea sa forţată din România în 1948 de către comuniştii impuşi de Kremlin şi până la înmormântarea lângă strămoşii săi la Mănăstirea Curtea de Argeş în 2017.

Programul este difuzat în premieră pe HISTORY Channel mâine la ora 21:00, cu o zi înaintea centenarului naşterii Regelui Mihai şi este urmat de alte 11 difuzări până la sfârşitul anului. Documentarul a fost filmat în România, Elveţia şi Marea Britanie.

”Împreună cu filmele anterioare “Războiul Regelui (2016) şi “Maria: Inima României” (2018), noul documentar “Regele Mihai: Drumul către casă” aduce în faţa publicului o perioadă din istoria României din 1860 până în 2017,” spune John Florescu, Producătorul executiv al celor trei programe.  Primele două documentare au fost lansate în Romania pe ProTV şi au fost difuzate în 42 de ţări pe HISTORY Channel.

De altfel, documentarul se bazează pe interviul realizat de John Florescu cu Regele Mihai în 2003 la Palatul Elisabeta. Interviul de peste cinci ore a rămas timp de peste 10 ani într-un depozit în Hollywood. Doar 30 de minute au fost folosite pentru “Războiul Regelui”, lansat în 2016 pe ProTV şi după aceea pe HISTORY Channel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO