Eveniment

Dezvoltarea IT-ului este binevenită, dar nu oferă locuri de muncă pe orizontală, în timp ce industria chimică oferă locuri de muncă în industrii conexe

Dezvoltarea IT-ului este binevenită, dar nu oferă...

Autor: Cristina Bellu, Mirabela Tiron

27.06.2017, 00:00 335
Industria chimică determină dezvoltarea pe orizontală pentru multe alte sectoare din economie, iar statul ar trebui să asigure un cadru în care investitorii să se dezvolte, în care învăţământul, cercetarea şi dezvoltarea să se afle în prim-plan. Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice avea 450 de absolvenţi în anii ‘90, iar acum are puţin peste 100 de absolvenţi. Până în urmă cu 15 ani industria era responsabilă de cel puţin 40% din forţa de muncă din economie, însă de atunci şi mai ales după criza din 2008 ponderea salariaţilor din industrie în total angajaţi din economie nu mai reuşeşte să treacă de pragul de 30%. Peste 1,37 milioane de oameni lucrau în industrie la sfârşitul anului 2016, respectiv 29% din numărul de salariaţi din economie.

(Cristina Bellu, Mirabela Tiron)

 

Angelo Nicolae

director general, Brisegroup

- Resursele aduc un plus de valoare. Solul este o importantă resursă naturală pentru România. Este important să ne conservăm resursele

- Pentru a valorifica resursele este nevoie de intervenţii pe infrastructura logistică şi feroviară, dar şi de un sistem de irigaţii eficient. România produce la jumătate din ceea ce poate din cauza lipsei unui sistem de irigaţii şi a infrastructurii logistice şi feroviare slab dezvoltate.

- Toată marfa se raportează la portul Constanţa.

- Cred în companii flexibile care se adaptează schimbărilor din piaţă şi îşi găsesc loc în economie, nu cred într-o soluţie care să înglobeze lanţul de valoare adăugată.

 
 

Dumitru Matei

director general, Societatea Naţională a Sării (Salrom)

- Suntem într-o situaţie favorabilă, suntem pe locul zece din punctul de vedere al resurselor de sare.

- În firmele cu capital de stat există comportamente care se pot îmbunătăţi. Companiile de stat trebuie să acţioneze în condiţiile de piaţă cu un management care să le facă performante.

- Nu cred într-un conglomerat în care să existe o multitudine de companii care să înglobeze tot lanţul de valoare adăugată.

- Statul nu a dat dovadă că este capabil să integreze capacităţile de producţie.

- Industria chimică are nevoie de o companie precum Chimcomplex, care îşi doreşte să se extindă.

 

Ioan Călinescu

profesor, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB)

- Reindustrializarea este o problemă pe care şi-au pus-o cele mai dezvoltate economii ale Europei. Germania, Franţa, Italia şi Spania intenţionează să crească ponderea industriei cu 50% în PIB între 2012 şi 2020.

- O fabrică din domenul chimiei, dacă este bine angrenată în sistemul naţional, nu numai că valorifică resursele, dar oferă produse şi dă de lucru la foarte multe companii.

- Dezvoltarea IT-ului este binevenită, dar nu oferă locuri de muncă pe orizontală, în timp ce industria chimică oferă locuri de muncă în industrii conexe.

- Statul trebuie să asigure un climat care să permită investitorilor să se dezvolte, să asigure suport în ceea ce priveşte orientarea cercetării şi a învăţământului.

- Dacă în ‘90 facultatea noastră avea 450 de absolvenţi, acum avem puţin peste 100 de absolvenţi.

 

Virgiliu Băncilă

preşedintele Chimcomplex Borzeşti, Grup SCR

- Avem industrie. În România există industrie, dar aceasta este orientată în special către industria auto, IT, recreativă şi cea de lohn. Din păcate, nu există valoare adăugată la această industrie, s-a valorificat doar componenta forţa de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO