• Leu / EUR4.7538
  • Leu / GBP5.5344
  • Leu / USD4.2013
Eveniment

Dezvoltatorii pun pe seama crizei muncitorilor vânzările mai reduse de apartamente noi

Dezvoltatorii pun pe seama crizei muncitorilor vânzările mai reduse de apartamente noi

Este pentru a doua lună consecutiv când vânzările de locuinţe scad con­si­de­rabil. Dacă în august scăderea putea fi pusă pe seama conce­diilor şi a tichetelor de vacanţă acordate de guvern, în septembrie, când dezvoltatorii se aşteptau la o reluare a vânzărilor, piaţa a continuat să scadă puternic.

Autor: Bogdan Alecu

18 oct 2018 3420

Vânzările de apartamente noi continuă conform planului şi nu există niciun declin din partea cererii, spun dezvoltatorii imobiliari din piaţa locală, în contextul în care până în luna iulie a acestui an numă­rul apar­ta­men­te­lor vân­du­te a fost în creş­tere fa­ţă de pe­rioa­da si­mi­la­ră a anului tre­cut. Pe de altă par­te, cos­turile cu con­struc­ţiile au cres­cut, în timp ce nu­mă­rul munci­to­ri­lor este în scă­dere.

Declinul vân­ză­rilor de lo­cu­inţe in­di­viduale, rapor­tat de Agenţia Naţio­nală de Cadastru şi Pu­blicitate Imo­bi­liară (ANCPI), a ajuns la circa 50% în Bucureşti în sep­tem­brie, la un total de 2.205 locuinţe individuale vândute.

„Există întârzieri la proiecte din cau­za lipsei muncitorilor şi întârzieri din cau­za conexiunilor cu utilităţile pu­bli­ce. Doar pentru că cei de la gaze nu au venit să in­sta­le­ze con­toa­rele, vân­ză­rile ce ur­mau a fi înche­ia­te în oc­tom­brie au fost amânate pen­tru noiem­brie. În proiec­te­le Gran Via Timi­şoa­ra 58 şi Gran Via Park vân­zările de­curg în con­tinuare con­form planului. Da, poa­te vor­bim de scăderi în cazul pro­iectelor ampla­sa­te în zonă cu in­fra­struc­tură de­fi­ci­ta­ră şi unde nu s-a în­tâmplat ni­mic ani de zile“, expli­că Antoanela Comşa, di­rec­tor general al sub­sidiarei locale a com­paniei spaniole Gran Via şi preşe­dinte AREI (Aso­ciaţia Investito­rilor Străini în Real Estate).

Ea a subliniat că în piaţă există mul­te zvonuri cu privire la un declin al pre­ţurilor bazate pe „folclor urban“ şi nu pe date concrete, iar astfel de zvo­nuri pot duce la amânarea deciziei de achiziţie.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7538
Diferență: 0,061
Ieri: 4.7509
Azi: 4.2013
Diferență: 0,0595
Ieri: 4.1988
Azi: 5.5344
Diferență: 0,3118
Ieri: 5.5172
Azi: 4.2284
Diferență: 0,2299
Ieri: 4.2187