Eveniment

Diagnosticul economiei: Premianţii Europei la producţie agricolă, dar codaşi la salarii

dr. Cezar Mereuţă, membru de onoare al Consiliului Ştiin­ţi­fic în cadrul Institutului de Prognoză al Academiei Române

dr. Cezar Mereuţă, membru de onoare al Consiliului Ştiin­ţi­fic în cadrul Institutului de Prognoză al Academiei Române

Autor: Adelina Mihai

10.07.2014, 00:07 1991

Salariile mici, reciclarea deşeurilor şi preţul con­struc­ţiei de autostrăzi sunt punctele slabe ale economiei româ­neşti în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene, po­trivit unei analize realizate pe 70 de indicatori de către prof. dr. Cezar Mereuţă, membru de onoare al Consiliului Ştiin­ţi­fic în cadrul Institutului de Prognoză al Academiei Române.

În schimb, indicatori precum ponderea valorii adăugate bru­te a agriculturii în PIB, producţia de floarea-soarelui, de porumb şi de vin, dar şi numărul de ovine şi caprine plasează Ro­mânia pe poziţii fruntaşe în comparaţie cu alte state ale UE.

Dintre 70 de indicatori analizaţi, 25 reprezintă „punctele slabe“ ale economiei româneşti – poziţionează ţara pe ultimele locuri în UE, iar 20 reprezintă punctele forte.

„Drama nu este că sunt 25 de indicatori care reprezintă o poziţie net defavorabilă, pentru că o treime din total înseamnă că lucrurile arată binişor. Problema este că 16 dintre aceşti indicatori plasează România pe locurile 27 şi 28 în raport cu celelalte ţări ale UE şi că în domenii fundamentale situaţia este catastrofală, iar îmbunătăţirea poziţiei României în aceste sectoare trebuie să fie pe lista de priorităţi ale Guvernului“, a spus Mereuţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO