Eveniment

Dificultati in restituirea TVA catre straini

14.06.2004, 00:00 31

Operatorii din domeniul serviciilor de restituire a taxei pe valoarea adaugata pentru bunurile cumparate in Romania de turistii straini afirma ca nu isi pot desfasura activitatea pentru ca prevederile legale din domeniu sunt foarte restrictive.
Companiile de profil apreciaza ca actul normativ (Ordinul 528/2004 al ministrului finantelor, publicat in Monitorul Oficial in luna aprilie) a imbunatatit conditiile privind rambursarea, eliminand unele obligatii, cum ar fi cea potrivit careia firmele intermediare nu puteau lucra prin mandatari.
Cu toate acestea, reprezentantii firmei Global Refund Romania SRL, infiintata in anul 2001 ca reprezentanta a companiei suedeze Global Refund, sustin ca limitarile impuse de lege impiedica infiintarea acestui tip de servicii.
Astfel, turistii straini care fac cumparaturi in Romania pot cere rambursarea TVA numai la punctele vamale situate pe aeroporturi internationale si doar daca bunurile au fost achizitionate din magazine autorizate de administratiile financiare, iar valoare lor depaseste 2,5 milioane de lei.
Cererea de restituire a taxelor trebuie inregistrata in termen de maxim trei luni de la efectuarea cumparaturilor. De asemenea, statul se angajeaza sa restituie banii numai dupa o perioada de gratie de trei luni. Legislatia vamala prevede insa ca, daca valoarea bunurilor ce urmeaza a fi scoase din tara depaseste echivalentul a 175 de euro, acestea vor fi supuse unei taxe vamale de export.
Aceasta prevedere, spun analistii, determina insa incurajarea contrabandei, turistii fiind tentati sa nu declare marfa la vama, taxele depasind de altfel valoarea TVA.
"Intervalul de rambursare, de trei luni, depaseste cerintele europene. In plus, exista si o restrictie unica in lume, pentru ca turistii straini nu pot recupera TVA decat daca parasesc tara prin aeroporturi", a declarat, vicepresedintele executiv al firmei suedeze pentru Europa Centrala si de Est, Martin Stapf.
Reprezentantii firmei Global Refund propun eliminarea plafonului pana la care bunurile scoase din tara nu sunt supuse taxelor vamale, astfel incat turistii sa declare la vama marfa cumparata si sa poata cere restituirea TVA.
De asemenea, pe langa neconcordanta cu prevederile eruoepene, termenul de gratie cerut de stat pana la rambursarea efectiva a sumei este considerat inacceptabil in conditiile actuale de inflatie.
Global Refund, cel mai mare operator pe piata rambursarii taxei pe valoare adaugata pe plan mondial, a investit pana acum in reprezentanta din Romania circa 200.000 de euro. Reprezentantii companiei spun ca intentioneaza sa-si extinda activitatea, dar acest lucru se va realiza numai in momentul in care legislatia romaneasca va fi armonizata complet cu prevederile europene in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO