Eveniment

Digitalizarea administraţiei începe cu stângul: SPV şi Ghişeul.ro, platforme prin care cetăţeanul îşi poate vedea şi plăti taxele, sunt gestionate de instituţii diferite. Care este misterul?

Digitalizarea administraţiei începe cu stângul: SPV...

Autor: Adelina Mihai

13.03.2022, 14:21 518

Peste un milion de contribuabili români folosesc Spaţiul Privat Virtual (SPV) şi Ghişeul.ro, două platforme gestionate de instituţii diferite (ANAF şi Autoritatea pentru Digitalizarea României) pentru a vedea ce obligaţii de plată au şi pentru a-şi plăti taxele la stat De ce nu există un sistem integrat al tuturor autorităţilor publice în relaţia cu contribuabilul?

Spaţiul Virtual Privat (SPV), folosit în prezent de 1,1 milioane de persoane fizice, este gestionat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi oferă, printre altele, informaţii privind obligaţiile fiscale (decizii de impunere, somaţii, titluri executorii), dar şi posibilitatea de a depune declaraţia unică pentru cei cu venituri extrasalariale.

Ce nu oferă SPV este posibilitatea de a plăti direct pe platforma Fiscului taxe, impozite şi amenzi. De exemplu, un contribuabil vede la secţiunea „Plăţi creanţe“ din SPV o obligaţie fiscală de 46 de lei care reprezintă „contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoane fizice – regularizări“. Când selectea­ză căsuţa „obligaţia de plată“ şi este trimis spre pagina către care trebuie să facă plata, trebuie să mai bifeze o căsuţă: „Sunt de acord să fiu redirecţionat pe platforma ghiseul.ro pentru a efectua plata“. Ulterior, contribuabilul, care foloseşte SPV (platforma Fiscului, agenţie a Ministerului de Finanţe) trebuie să facă plata pe Ghişeul.ro, o platformă administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, din subordinea Ministerului Digitalizării. De ce nu există o platformă integrată?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO