♦ Cele mai mari 30 de universităţi din România au împreună 50.830 de angajaţi, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, extrase din clasamentul celor mai mari 1.000 de angajatori din România, obţinut de deputatul USR Cristian Seidler.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj conduce topul instituţiilor de învăţământ universitar din România în funcţie de numărul de angajaţi, cu peste 4.500 de salariaţi raportaţi la Revisal, softul Inspecţiei Muncii, la 30 iunie 2022. Pe locul doi în clasament se află Universitatea din Bucureşti, cu peste 4.400 de angajaţi, urmată de Universitatea Politehnica din Bucureşti, cu circa 4.100 de salariaţi.
Cele mai mari 30 de universităţi din România au împreună 50.830 de angajaţi, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, extrase din clasamentul celor mai mari 1.000 de angajatori din România, obţinut de deputatul USR Cristian Seidler.
Doar două universităţi private au intrat în acest clasament, Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti (pe locul 25, cu 680 de angajaţi) şi Universitatea Spiru Haret din Bucureşti (pe locul 28, cu 641 de angajaţi). Universitatea Spiru Haret a fost, de altfel, businessul educaţional privat cu cel mai mare succes în urmă cu mai bine de un deceniu.
În 2008, Universitatea Spiru Haret a raportat un excedent de 50 de milioane de euro (reprezentând o marjă de profit de 48%), iar în acea perioadă 300.000 de studenţi (unu din trei studenţi din România) învăţau la acea universitate. În urma unui scandal cu privire la acreditările unor specializări, „businessul“ acestei universităţi a scăzut drastic.
De altfel, în ultimii ani, pe fondul scăderii demografice, dar şi al numărului de absolvenţi de bacalaureat, numărul de studenţi înscrişi în universităţile din România a scăzut semnificativ. De exemplu, dacă în 2008 numărul de studenţi înscrişi la ciclul licenţă era de aproape 900.000, în 2021 numărul acestora a ajuns la circa 415.000 de persoane. Deşi numărul de studenţi a scăzut semnificativ, locurile bugetate de stat pentru învăţământul universitar nu a scăzut foarte mult, de aceea, la universităţile de stat, numărul de profesori s-a menţinut relativ constat. În schimb, în cazul universităţilor private, efectivul de personal a scăzut.