Eveniment

Din culisele procesului internaţional de la Washington câştigat de România în faţa fraţilor Micula: în joc erau 9 mld. lei, adică 2 mld. euro

Crenguţa Leaua, avocat: Până în prezent s-au judecat la ICSID în total 11 cazuri, dintre care România a avut câştig de cauză în 9. Acest lucru este important pentru că arată că România este un stat care protejează investitorii

Crenguţa Leaua, avocat: Până în prezent s-au judecat la ICSID în total 11 cazuri, dintre care România a avut câştig de cauză în 9. Acest lucru este important pentru că arată că România este un stat care protejează investitorii

Autor: Răzvan Botea

12.03.2020, 19:10 948

Crenguţa Leaua, unul dintre avocaţi: Valoarea litigiului era foarte mare, aproape 2 mld. euro, şi ar fi fost o povară uriaşă pentru statul român dacă s-ar fi pierdut procesul.

Crenguţa Leaua, avocat în cadrul firmei de avocatură Leaua Damcali Deaconu Popescu (LDDP) şi care a fost unul dintre reprezentanţii României în litigiul cu fraţii Micula, a explicat pentru ZF detaliile din spatele procesului în urma căruia statul român a recuperat de la fraţii Micula suma de 4,5 mil. euro.

Acest proces a fost separat de cel prin care fraţii Micula au obţinut şi au încasat deja de la statul român despăgubiri de 330 mil. euro.

„Sunt două litigii complet separate. Aici este un caz în care investitorul străin a dat în judecată statul român pentru că a considerat că acesta din urmă nu a protejat investiţia prin faptul că nu ar fi luptat suficient împotriva pieţei negre în domeniul alcoolului şi prin acest lucru ar fi prejudiciat investitorul străin, care ar fi fost pus astfel într-o poziţie pe piaţă de competiţie cu cineva care nu plătea taxe şi impozite. A doua problemă a fost că statul a mărit redevenţele la exploatarea de ape minerale potrivit contractelor de licenţă încheiate“, a spus Crenguţa Leaua.

Cazul a început în 2014 şi tribunalul a pronunţat decizia săptămâna trecută. Ioan şi Viorel Micula au pretins de la statul român suma de 9 miliarde de lei ca despăgubiri. Curtea de arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a dat câştig de cauză statului român şi a obligat reclamanţii la plata a 4,5 mil. euro către România, reprezentând 75% din cheltuielile de judecată. „Valoarea acestor litigii este foarte mare şi dacă statul ajunge să plătească aceste sume este o povară uriaşă. Reclamanţii au fost obligaţi să ramburseze statului român toate cheltuielile efectuate de statul român în proporţie de 75%. Aceste cheltuieli înseamnă logistica, cheltuielile cu martorii, expertizele, onorariile avocaţilor, tot ce înseamnă logistica acestui proces şi taxele de arbitraj, care nu sunt deloc mici“.

Avocaţii României au adus argumente care au convins curtea de arbitraj de faptul că în România se fac eforturi de combatere a pieţei negre şi există legislaţie şi instrumente în acest sens, iar pentru a doua problemă cererea era prematură, tribunalul nu avea încă drepturi să judece cauza.

„Pe lângă argumente, fiecare parte a prezentat probe. Aici trebuie să recunosc că a fost o muncă laborioasă şi dificilă şi aici a trebuit să prezentăm şi aspecte de punere în aplicare a legii. Am primit foarte mult ajutor de la instituţiile statului.“

România a fost apărată în cadrul arbitrajului de un consorţiu format din firmele de avocatură LDDP din Bucureşti şi LALIVE din Geneva, Elveţia.

Crenguţa Leaua este conferenţiar universitar şi predă la Academia de Studii Economice Bucureşti şi la Facultatea de Drept a  Universităţii Bucureşti. Ea este specializată în arbitraj internaţional, drept comercial român şi internaţional, dreptul noilor tehnologii, dreptul construcţiilor, dreptul aviaţiei şi dreptul proprietăţii intelectuale. Este arbitru pe listele curţilor din România, Austria,  Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Beijing, Shanghai, Kuala Lumpur.

Avocata a mai explicat faptul că România este clasată mult mai bine decât media în ceea ce priveşte litigiile câştigate la ICSI. . În ceea ce priveşte proporţia în care statele câştigă sau pierd cauzele, aproximarea investitorii au avut succes în proporţie de 31%, statele au avut un procent de succes de aproximativ 34%, restul fiind constituit din înţelegeri amiabile.

„România a avut şi are în continuare 16 cazuri la ICSID şi a mai avut şi dosare unui alt tip de reguli de arbitraj. Societatea noastră de avocatură împreună cu LALIVE am format un consorţiu. Noi împreună am lucrat împreună la 5 cazuri, pe care patru le-am câştigat deja. În privinţa României, până în prezent s-au judecat la ICSID în total 11 cazuri, din care România a avut câştig de cauză în 9. Acest lucru este important pentru că arată că România este un stat care protejează investitorii.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO