Eveniment

Dintr-o dată se acumulează multiple surse de instabilitate: România trebuie să meargă pe sârmă între criza financiară din Turcia şi tensiunile interne

Intervenţia dură a jandarmilor la mitingul de vineri 10 august, a acutizat conflictul între contestatarii guvernului şi partidul de la putere

Intervenţia dură a jandarmilor la mitingul de vineri 10 august, a acutizat conflictul între contestatarii guvernului şi partidul de la putere

Autor: Sorin Pâslaru

13.08.2018, 00:08 5062
Criza financiară din Turcia şi criza politică prefigurată de inter­venţia brutală de vineri Jandar­me­riei asupra manifestanţilor creează dintr-o dată un context foarte delicat pentru România, iar orice mişcare greşită va avea repercusiuni majore în perioa­da următoare.

Lira turcească s-a prăbuşit cu 12% vineri pe fondul ten­sionării relaţiilor între Turcia şi Statele Unite. De la înce­pu­tul anului lira tur­cească a pier­dut 41%, fiind cea mai deva­lo­rizată monedă din lume în această perioadă, peste pe­soul argentinian.

Pieţele financiare se uită as­tăzi la Turcia ca la o posibilă no­uă sursă de destabilizare globală, cum a fost Thailanda în 1997 sau Mexic în 1994. De data aceasta însă este vorba de un puternic ali­at mi­litar al SUA la Marea Neagră, membru NATO.

Foarte puţini îşi imaginează o even­tuală cădere a Turciei, dar o situaţie instabilă în flan­cul de Sud-Est al Uniunii Europene ar putea arunca în aer toată regiunea.

La sursa de instabilitate externă se poate adăuga cea internă.

Intervenţia dură a Jandarmeriei de la manifestaţia de vineri din Bucureşti, la care au participat 100.000 de oameni, ar putea avea consecinţe dure pe plan politic în condiţiile în care manifestanţii cer ca cineva să plătească.

Iar  dacă se va ajunge la o eventuală schim­bare de guvern, contextul regional ar pune România într-o poziţie foarte vulnerabilă.

„Sunt necesare acţiuni pe plan politic şi pe plan economic. Pe plan politic ar fi foarte im­por­tant ca guvernanţii să dea dovadă de în­ţelep­ciune şi să dezamorseze situaţia, să facă un pas înapoi.

Pe plan extern, sunt ris­curi mari. Trebuie să fim pregătiţi să nu fim prinşi de o eventuală cri­ză financiară prea dezechilibraţi. Comerţul extern este dezechilibrat, dina­mica este îngri­jorătoare. Criza din Turcia poate pune presiune pe leu. Trebuie prudenţă“, a spus analistul eco­nomic Aurelian Dochia.

Cert este că opoziţia şi manifestanţii vor dori să cadă capete cât mai de sus care să răspundă pentru cei 400 de oameni care au primit îngrijiri medicale, din care 40 a trebuit să fie spitalizaţi.

La toţi aceşti factori de destabilizare se adaugă un deficit bugetar la limită, de 1,4 % din PIB la 7 luni plus pesta porcină care aduce pierderi masive fermierilor şi multă nervozi­tate în mediul rural.

Dintr-o dată tot tabloul macro atât de fa­vorabil până în prezent, care a permis creşteri de salarii şi majorări de bugete, se poa­te întoarce.

Pieţele internaţionale urmăresc foarte atent inclusiv evoluţiile politice, iar o acutizare a tensiunilor din stradă, între manifestanţi şi guvern, îi pune în gardă inclusiv pe investitori.

Dacă la aceste tensiuni de pe radarele pie­ţelor financiare internaţionale se adaugă situa­ţia din Turcia, care poate avea reper­cusiuni pe toată regiunea, se obţine un tablou dintr-o dată mult mai defavorabil pentru România.

Următoarea lună, până în toamnă, este cru­cială pentru a păstra stabili­ta­tea politică şi macroeconomică. Dobân­zile sunt deja sus, inflaţia abia a dat semne de domolire, iar criza din Turcia arată cât de periculoasă este intra­rea într-o spirală dobânzi-inflaţie-curs de schimb.

 
 
 
 
 
 
 

Aurelian Dochia, analist eco­nomic: Pe plan extern, sunt ris­curi mari. Trebuie să fim pregătiţi să nu fim prinşi de o eventuală cri­ză financiară prea dezechilibraţi.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO